Desi a anuntat ca nu dispune de un buget suficient pentru investitii si cresteri salariale, Universitatea "Dunarea de Jos" a oferit posibilitatea unor profesori sa realize in anul "critic" venituri colosale. In 2004, mai mult de 30 de profesori universitari au obtinut, fiecare in parte, venituri de peste un miliard de lei.

Peste 30 de profesori de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati au obtinut in 2004 un salariu mult mai mare decat cel al presedintelui Romaniei. Fiecare in parte a avut intr-un singur an venituri cuprinse intre 1 si 1,3 miliarde de lei. Surse din interior ne-au spus ca este vorba despre 36 de profesori care au desfasurat mai multe activitati didactice (peste norma), reusind in acest fel sa devina miliardari intr-un singur an. Aceleasi surse ne-au spus ca din acest motiv Rectoratul ar fi trecut la comasarea a peste 100 de catedre si la pensionarea mai multor profesori.

Pensionarii, cei mai nemultumiti...
Toate problemele au inceput la "Dunarea de Jos" odata cu adoptarea Conventiei de la Bologna si cu ancheta demarata la aceasta institutie de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. Desi angajatii MEC nu ne-au prezentat toate concluziile mentionate in raportul de ancheta, mai multi reprezentanti din Minister ne-au spus ca schema de personal a fost oarecum supradimensionata, probleme existand si la normele de gestiune academica. Mai multi profesori pensionati luna aceasta au afirmat ca rectoratul a incercat din rasputeri sa acopere sumele cheltuite mai putin corespunzator prin comasarea a peste 100 de catedre si prin pensionarea inainte de finele anului universitar a mai multor profesori trecuti de 65 de ani. Deputatul PD si membru in comisia de invatamant, Iulian Barsan, ne-a confirmat ca mai multi profesori au obtinut in 2004 venituri de ordinul miliardelor, insa a afirmat ca pensionarea urgenta a mai multor dascali de peste 65 de ani nu este urmarea bugetului "secatuit" de salariile imense din 2004. "Pensionarea lor nu s-a facut datorita miliardelor cheltuite pe salariile catorva profesori. Daca nu li s-ar fi dat acelor profesori salarii imense, in mod sigur miliardele ar fi fost cheltuite pe altceva", a afirmat deputatul PD.

Truditi zi si noapte
Legal, profesorii universitari pot realiza venituri exagerate, insa numai in cazuri exceptionale. Desi in 2004 s-a emis o hotarare prin care lefurile dascalilor cu grad de profesori universitari s-au dublat, in mod normal nici un profesor nu ar fi putut realiza, intr-un singur an, un venit de peste un miliard de lei. Cei care au obtinut asemenea sume au desfasurat foarte multe activitati didactice. Insa la un simplu calcul, putem realiza ca pentru a ajunge la un miliard de lei pe an, un profesor universitar ar fi trebuit sa aiba atat de multe activitati, incat ar fi trebuit sa se trezeasca dimineata devreme si sa plece la lucru, pentru a se intoarce ulterior acasa noaptea tarziu.
Rectorul Universitatii "Dunarea de Jos", Alexandru Epureanu, nu ne-a pus la dispozitie numele miliardarilor, insa a afirmat ca orice activitate didactica a lor a fost consemnata, astfel incat nimeni nu ar fi avut cum sa se eschiveze de la datorie. Chiar si asa nu se explica motivul pentru care in 2004 conducerea Universitatii afirma ca nu dispune de bani pentru cresterile salariale ale profesorilor (anuntate pe atunci de Guvernul Nastase) si pentru diverse investitii, ca pe de alta parte sa dea posiblitatea unui grup restrans de profesori sa se imbogateasca intr-un singur an.