Senatorii au hotarat ca producatorii de tuica si rachiu la cazan sa plateasca accize. Dar pe motiv ca vor sa-i protejeze pe producatori, senatorii au stabilit aceste accize la un nivel de doua ori mai mic fata de cel pentru alcoolul etilic.
Radu Morariu, vicepresedintele patronatului din industria alcoolului "Garant", considera insa ca o astfel de lege este anticoncurentiala.
Acesta sustine ca nu este normal ca statul sa perceapa taxa pe viciu si accize pentru alcoolul etilic, in timp ce pentru tuica de la cazan sa se ia doar accize de doua ori mai mici. Masura luata de senatori este una discriminatorie, iar efectele acesteia vor fi vizibile pe piata, a adaugat reprezentantul Garant.
Morariu estimeaza ca productia de alcool etilic rafinat, care este de 150 de milioane de litri, nu depaseste cu mult productia de tuica si rachiu natural, care totalizeaza 100 de milioane de litri,.
Vicepresedintele Garant sustine ca nu e normal ca tuica si rachiul sa fie puse in aceeasi categorie cu alcoolul etilic. ßi asta pentru ca tuica si rachiul produse la cazan sunt toxice, a mai spus Morariu. In timp ce intr-un litru de vodca se gasesc doar 50 de miligrame de alcool metilic (n.r.- alcool toxic, volatil), un litru de tuica sau de rachiu contine o cantitate de 600 de miligrame din acest alcool toxic, explica acesta.
Cum este volatil, acest alcool metilic se evaporeaza intr-un an, dar putini sunt producatorii care asteapta sa treaca aceasta perioada ca sa vanda rachiul sau tuica, a precizat Morariu.
Asa ca "nu facem decat sa brevetam un patent de bautura toxica si sa incurajam consumul acesteia", a mai spus vicepresedintele Garant. (D.E.)