Guvernul s-a laudat ca bugetarii vor incasa, in aceste zile, salarii majorate cu 15%. Cu toate acestea, unii angajati au primit mai putini bani decat li s-a promis.
In unele cazuri, contabilii s-au incurcat in calcule. In altele, autoritatile publice se plang de lipsa banilor.
Pe hartie calculele par simple. Se iau salariile din octombrie 2010, diminuate cu 25%, si se majoreaza cu 15%. Promisiunea guvernantilor a fost ferma in acest sens.
In realitate, lucrurile nu sunt asa de simple. Spre exemplu, o profesoara din Targu-Jiu, cu o vechime de patru ani in invatamant a primit, in ianuarie, un salariu cu doar 12 procente mai mare.
Situatia este mult mai grava in Vaslui. "La ora actuala Consiliul Judetean Vaslui nu dispune in cadrul plafonului marire de 15% 01.25 musca 01.45 ar trebui sa nu tin cont de plafon sa dau majorarea de 15% potrivit indicatiilor primului ministru ai sa raman fara salarii in al patrulea trimestru pe doua luni", a declarat Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui.
La alti dascali, nu calculele au dat batai de cap, ci drumurile pentru avizarea reincadrarilor pe functie potrivit noi legi. Sindicalistii spun ca asta nu e singura problema. Cei care au castigat in instanta majorarea salariilor cu 33,4%, in 2008, risca sa primeasca salarii mai mici. "Ministerul incearca sa aduca acesti salariati la salariile vechi", a declarat Simion Hancescu, presedintele FSLI,.
In 2011, statul are pentru salarii doar 39 miliarde de lei. Banii trebuie sa ajunga pentru cei 1,274 milioane de bugetari cati are Romania.