Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara recent ca "BCR se poate trezi oricand cu solicitari de executare a unor garantii din partea unor state arabe", titreaza publicatia on-line "Afacerea" a Camerei de Comert si Industrie Bucuresti. Potrivit lui Vladescu, valoarea totala a garantiilor ce pot fi solicitate Bancii Comerciale Romane (BCR) de anumite state arabe ajunge la 500 de milioane de dolari, conform evaluarilor Ministerului Finantelor Publice.
BCR va trebui astfel sa plateasca si va veni la statul roman sa fie despagubita pentru plata, a spus Vladescu. El a mai precizat ca aceste garantii emise de Bancorex inainte de 1989, pe vremea cand se numea Banca Romana de Comert Exterior, au fost deschise nelimitat. Pe de alta parte, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), sustine ca de-a lungul experientei sale de 22 de ani in cadrul fostei Banci Romane de Comert Exterior nu a intalnit proiecte care sa pre-vada garantii pe termen nelimitat. In plus, desi nu contesta ca statele arabe ar putea avea creante la fosta Bancorex, Ghetea afirma ca state ca Irak, Liban si Egipt au avut ele datorii catre Romania.
Daniel Daianu, membru al Consiliului de Supraveghere al BCR, considera ca trebuie vazut in ce masura aceste garantii mai sunt exigibile, adica daca nu s-au stins. Tot Daianu ne-a mai spus ca datoriile Irakului vor fi compensate cu garantiile pe care fosta banca romaneasca le-ar fi emis in contul sau. Datoriile Irakului catre Romania depasesc 1,7 milioane de dolari, ceea ce reprezinta 78% din creantele statului roman, potrivit unui raport trimis ieri la Senat de catre Ministerul Finantelor. Acelasi raport mai arata ca tara noastra mai are de recuperat 382,5 milioane de dolari de la mai multe state africane catalogate printre cele mai sarace tari din lume.
De asemenea, Romania mai are creante in valuta convertibila la Libia, Nigeria, Siria, Guineea si Coreea de Nord. Pe relatia ruble si alte valute, Cuba si Mongolia trebuie sa dea Romaniei 1.066,1 milioane de ruble transferabile. Finantele mai precizeaza in raport ca autoritatile cubaneze refuza categoric sa inceapa negocierile pentru conversia rublelor in dolari, in vederea rambursarii lor catre Romania. (Madalina Haranita)