S-a dat startul pentru cursa proiectelor de dezvoltare rurala. Suma alocata pentru prima sesiune este de 195 de milioane de euro. Platile la hectar se vor acorda la sfârsitul saptamânii viitoare.Proiectele pentru accesarea fondurilor UE de dezvoltare rurala se pot depune din 3 martie la centrele judetene ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), a anuntat ieri ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, cu ocazia lansarii oficiale a PNDR."Suntem în masura sa anuntam ca de azi se pot depune proiecte pentru trei masuri, respectiv modernizarea fermelor, cresterea competivitatii si dezvoltarea satelor", a declarat Ciolos, citat de NewsIn.Pentru masura 1.2.1, "Modernizarea exploatatiilor agricole", sunt disponibile fonduri de peste 991 de milioane de euro, din care 80% - fonduri europene si 20%, bani de la bugetul national. Potrivit ghidului, plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin aceasta masura este de 5.000 de euro, suma reprezentând valoarea totala eligibila a proiectului.Pentru masura privind cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere sunt disponibile peste 1,07 miliarde de euro, din care 80% sunt fonduri europene, diferenta fiind asigurata de la bugetul national. Din aceste fonduri, 118.125.000 de euro sunt alocati pentru schema de ajutor de stat pentru IMM-uri care proceseaza produse agricole, iar 100.000.000 de euro, pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru microîntreprinderi din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere.Proiectele elaborate pentru masura de dezvoltare a satelor pot beneficia de o cofinantare de pâna la 100%, iar aceasta masura are o alocare de peste 1,5 miliarde de euro, asigurata din fonduri europene si de la bugetul national.În cadrul masurii, cofinantarea publica se poate acorda din totalul cheltuielilor eligibile în proportie de 100% pentru proiectele de utilitate publica, negeneratoare de profit, si de 70% pentru proiectele generatoare de profit. 
103,7 milioane de euro doar pentru dezvoltarea satelor Proiectele de dezvoltare rurala care se vor depune în prima sesiune, respectiv în perioada 3-28 martie, vor beneficia de o finantare de aproape 195 de milioane de euro, a declarat ieri secretarul de stat în cadrul MADR, Cornelia Harabagiu."În prima sesiune, din cele sapte pe care le vom organiza în acest an, vom primi proiecte pentru cele mai importante trei masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Aceasta prima sesiune se finalizeaza pe 28 martie", a spus Cornelia Harabagiu, cu ocazia lansarii oficiale a PNDR."Cea mai mare suma, respectiv 103,7 milioane de euro, este alocata pentru masura de dezvoltare a satelor", a spus Harabagiu. 
Ciolos: Platile la hectar se vor acorda în 24 de judete Platile la hectar din fonduri europene se vor acorda de la sfârsitul saptamânii viitoare în 24 de judete, unde controlul administrativ si pe teren a fost finalizat, a declarat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos."În 24 de judete, controlul a fost finalizat si, în aceasta saptamâna, va începe etapa de calcul si autorizare a platilor la hectar. Aproximativ 390.000 de fermieri din 24 de judete vor primi plata la hectar de la sfârsitul saptamânii viitoare", a spus Ciolos.Potrivit acestuia, suprafata eligibila nu este mai mare fata de cea negociata cu CE, astfel încât plata la hectar va avea valoarea stabilita initial, respectiv 50,5 euro la hectar."De azi se pot depune cereri si pentru platile aferente anului 2008. Agentia de Plati a facut o planificare pe zile pentru fermieri. Le recomand acestora sa respecte planificarea si sa nu amâne depunerea cererilor pentru finalul perioadei", a mentionat Ciolos.Pentru plati directe la hectar, suma alocata României este de 440 de milioane de euro pentru 2007, respectiv de 527,9 milioane de euro pentru 2008. 
Tariceanu si Ciolos vor discuta cu bancile pe tema investitiilor în agricultura Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) se vor întâlni vineri, 7 martie, cu presedintii bancilor interesate de investitii în agricultura, la discutie urmând sa participe si premierul Tariceanu, a mai declarat ieri ministrul agriculturii, Dacian Ciolos."Pe 7 martie, ne vom întâlni cu presedintii principalelor banci interesate de investitii în agricultura. La discutii va participa, foarte probabil, si premierul Tariceanu, pentru a sublinia importanta pe care o acordam finantarii prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si deschiderii catre banci pentru a gasi instrumente financiare cât mai clare si mai bune", a spus Ciolos.La sfârsitul lunii ianuarie 2007, MADR a început o serie de discutii cu reprezentantii bancilor pentru stabilirea unor produse bancare destinate fermierilor care vor derula proiecte de dezvoltare rurala. Una dintre recomandarile MADR se refera la acordarea unei perioade de gratie pentru fermierii care apeleaza la un credit bancar pentru cofinantarea proiectelor de dezvoltare rurala. 
MADR va capitaliza cu 100 de milioane de lei FGCR pentru garantarea creditelor Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va capitaliza cu 100 de milioane de lei Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), în 2008, pentru garantarea creditelor contractate pentru cofinantarea proiectelor de dezvoltare rurala, a declarat ieri Veronica Toncea, directoarea Fondului. "Pentru proiectele de dezvoltare rurala este necesara o declaratie pe propria raspundere a beneficiarului, potrivit careia acesta dispune de cofinantarea necesara derularii proiectului. Daca banca aproba cererea beneficiarului, acesta poate apela la FGCR pentru a obtine scrisoare de garantie", a spus directoarea generala a FGCR, Veronica Toncea.Aceasta a precizat ca, în 2008, Ministerul Agriculturii va capitaliza FGCR cu 100 de milioane de lei, iar Fondul va emite scrisori de garantie în valoare de 500 de milioane de lei, pentru creditele contractate pentru cofinantarea proiectelor de dezvoltare rurala.
Georgiana VARGA