Pe Inpolitics a aparut textul intitulat 'Unda de soc se propaga rapid: scad salariile si la privat', pe care il puteti citi in continuare.
'Masurile preconizate de guvern privind reducerea de salarii si pensii nu au fost aplicate inca, dar efectele lor se vad deja unde te-ai astepta mai putin: in domeniul privat. Concret, sunt tot mai multe informatii ca, in ultimele zile, o serie de firme private si-au anuntat angajatii de reduceri salariale care vor intra in vigoare, in principal, de la 1 iunie.
Reducerile variaza, deocamdata, intre 10 si 15%, dar ar putea deveni si mai mari. Mecanismul e simplu: desi o firma privata poate opera oricind reduceri salariale, in fapt, acest lucru nu este de dorit pentru ca transmite un semnal negativ pe piata si, mai ales, unul imbucurator pentru concurenta, sugerand vulnerabilitate sau chiar insolventa. (Sa reamintim, in treacat, decizia sfidatoare a lui Sorin Vantu, anul trecut, de a mari salariile angajatilar sai cu 15% exact cand criza mondiala incepuse sa isi arate coltii. La acel moment, a fost un exemplu clar de mesaj indirect de forta financiara, transmis pe piata). O decizie precum cea a guvernului, insa, care loveste in milioane de angajati, joaca rolul unui semnal colectiv dat catre patroni, ajutandu-i - in sensul rau pentru angajati, desigur - sa treaca mai usor la fapte, respectiv la scaderea lefurilor.
Si mai trist este ca, din informatiile care ne-au parvenit pana acum pe diverse canale, au fost operate reduceri de salarii in companii care tocmai le marisera, cu putine saptamani inainte de anuntul facut de Traian Basescu, pe 7 mai. In mai multe situatii, angajatilor li s-a sugerat ca viitorii disponibilizati din sectorul de stat vor constitui, in cel mai scurt timp, o alternativa binevenita pentru angajatori, astfel ca ar fi cel mai bine pentru subalterni sa faca "ciocul mic".

Patronatele confirma: scaderile se inregistreaza si in sectorul particular

Faptul ca sectorul privat va fi afectat rapid de masurile guvernului e confirmat, pentru Inpolitics, si de purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon. Acesta spune: "Durele masuri economice care tintesc, in principal, bugetarii si pensionarii vor avea un impact destul de puternic si asupra domeniului privat. Analistii economici au avertizat ca, cel mai probabil, datorita problemelor financiare, consumul populatiei o sa scada cu circa 4-5%. Accentul se va pune, in mare, pe produse mai ieftine si pe asigurarea unui strict necesar. Astfel, domeniul privat va avea si el de suferit. Pe de alta parta, firmele care se ocupa cu importuri au deja probleme, avand in vedere perspectiva unui consum diminuat. Oricum, acum avem de-a face cu raul mai mic, daca realizam ca majorarea cotelor ar fi avut un impact catastrofal asupra domeniului privat. Atunci, problemele ar fi fost suportate de cei care produc 70% din PIB. In acele conditii, ne-am fi confruntat cu 50.000 de someri din economia privata".
Intrebare e ce se va intiampla daca, asa cum a avertizat Basescu, masurile preconizate de guvern se vor dovedi insuficiente si se va trece, totusi, si la majorarea impozitelor si a TVA. Deocamdata, sa consemnam ca executivul a luat o alta masura aiuritoare, anume reintroducerea accizelor la produsele de lux, care tocmai fusesera desfiintate la 1 ianuarie 2010, din cauza ca erau in contradictie cu normele europene. '