Basescu a impacat capra si varaza. Presedintele Romaniei, dupa ce UDMR a fost aruncat de guvernare - ceea ce a produs suparea xenofoba a lui mrko Bela (liderul UDMR si al lui Laslo Tokes) - l-a numit marti pe Eckstein Kovacs Peter in functia de consilier prezidential pentru minoritati.
Peter Eckstein Kovacs a fost in1990-1992, deputat din partea UDMR Cluj, in perioada199-1996 a detinut functia de consilier local la Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca, iar in 1996-1999 a fost ales senator UDMR de Cluj. Intre 1999 si 2000, Eckstein a fost ministru delegat pe langa primul ministru, pentru minoritati nationale, iar in legislatura 2000 - 2004 a fost ales senator UDMR.
Kovacs este membru fondator si presedinte al Platformei liberale din cadrul UDMR si membru fondator al mai multor asociatii civice.
Contadictie: liberalii nu sunt populari (europeni - precum PD-L)
La alegerile din 30 noiembrie 2008, Peter Eckstein Kovacs a candidat pentru un post de senator in colegiul 2 din Cluj dar nu a reusit sa acceada in Parlament, in sistemul de vot uninominal. Astfel, UDMR Cluj a pierdut, in urma redistribuirii nationale a voturilor, mandatul de senator, detinut in ultimii patru ani de Eckstein Kovacs Peter,fiind pentru prima dupa 1990 cand filiala judeteana nu are un senator in Parlament, mandatul fiind atribuit unui candidat PNL.
Conform infirmatiilor aparute in presa, in data de 22 octombrie 2008 pretedintele organizatiei de tineret a PDL din judetul Covasna s-a aratat contrariat de preocuparea senatorului Eckstein pentru drepturile cuplurilor intre persoane de acelati sex.
In 28 ianuarie 2008, udemeristul Eckstein Kovacs Peter declara ca l-ar mai suspenda o data pe Traian Basescu. El preciza insa ca o astfel de miscare ar fi "neinspirata", intrucat presedintele e foarte popular.
In privinta situatiei de la Justitie (Norica Nicolai- n.r.), senatorul UDMR a anticipat "noi complicatii". "Presedintele face un abuz. El zice 'eu numesc', dar raspunderea este a primului-ministru, sa fim seriosi! Este abuziv si vor veni noi complicatii, mandatul domnului ministru Melescanu ca interimar incepe sa ia sfarsit, iar noi vom sta acolo fara ministru de Justitie. Soarele va rasari, fara nicio problema, dar nu e un lucru normal", a spus Eckstein


Peter Eckstein-Kovacs nu a intrat in Parlament la alegerile din 30 noiembrie, cand a candidat in colegiul senatorial 2 pentru Cluj-Napoca, dupa incheierea mandatului sau de senator in legislatura 2004-2008. El a obtinut la alegerile parlamentare 20,34% din voturi in Colegiul 2 din Cluj, fiind devansat de Serban Radulescu (PD-L) cu 47,73%.
Peter Eckstein Kovacs a intrat in conflict cu conducerea UDMR la inceputul anului 2008, cand in Parlament se discuta Legea Agentiei Nationale de Integritate. El si-a dat demisia din functia de presedinte al Comisiei juridice pe 4 martie 2008, anuntand ca demisioneaza din cauza lipsei unei sustineri din partea Uniunii pentru reforma in justitie, mai ales in cazul ANI, insa a precizat ca nu va parasi formatiunea politica din care face parte. "Am avut nenumarate discutii in organizatia pe care o reprezint, am fost de parere ca UDMR nu sustine intr-un mod suficient reforma justitiei. Am ramas in minoritate, dar acum, referitor la legea ANI, grupul parlamentar a adoptat o hotarare cu doua treimi, in care sustine ca numai averea ilicita este supusa controlului, implicit confiscarii. Eu cu acest punct de vedere nu pot sa fiu de acord", si-a motivat Eckstein demisia.
In ianuarie 2008, Peter Eckstein Kovacs a declarat ca presedintele Basescu "face un abuz" pentru ca refuza sa accepte ca liberala Norica Nicolai sa fie ministru al Justitiei, spunand ca ar vota favorabil daca s-ar pune inca o data problema suspendarii din functie a sefului statului."Presedintele face un abuz. Spune ca el numeste. Dar raspunderea este a primului ministru. Este abuziv si vor veni noi complicatii; mandatul domnului Melescanu ca interimar se apropie de sfarsit si vom sta acolo fara ministru de justitie. Soarele va rasari, nicio problema, dar nu este un lucru normal", a spus Peter Eckstein Kovacs.
La finalul anului 2007, eurodeputatul maghiar Laszlo Tokes a declarat ca i-a propus sefului statului infiintarea unui post de consilier prezidential pentru problemele minoritatilor nationale, in cadrul unei intalniri ce a avut loc la Palatul Cotroceni.

Uninominal, sa fie, dar pentru toti (!?) - Obama, Madona etc

"Ideea este votul uninominal, si mi se pare ca este cel putin fatarnicie, daca nu renuntarea la principiul uninominalului cand te prezinti, intotdeauna, in poze de grup. Daca apare candidatul pentru Senat cu cei doi candidati pentru Camera Deputatilor e ok, dar cand apar noua candidati printre care primarul Clujului, mi se pare ca este intinarea ideilor privind uninominalul", a afirmat senatorul UDMR. Afisele tiparite de Eckstein il arata pe acesta alaturi de presedintele ales al SUA, Barack Obama, de Mona Lisa, de compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart si de cantareata Madonna si au mesajul "Voteaza omul, nu poza de grup", ultimele patru cuvinte fiind de culoare portocalie. "I-am rugat pe cei patru sa imi fie tovarasi intr-o poza trucata. Mesajul nu este, insa, trucat: 'Voteaza omul, nu poza de grup'", a spus candidatul UDMR.
La un moment dat, Eckstein a declarat ca esecul de la referendum (suspendarea presedintelui Basescu) trebuie asumat de conducerea Uniunii prin demisii, mentionand numele lui Marko Bela, Attila Verestoy si Marton Arpad. "Analiza UDMR a fost ca esecul se datoreaza deficientelor de comunicare cu alegatorii, ceea ce mi se pare o explicatie gresita, ca si neasumarea faptului ca mesajul a fost gresit si nicio campanie posibila nu putea sa corecteze aceasta greseala. Mi se pare deosebit de reprobabil faptul ca domnul presedinte Marko incearca sa arunce vina pentru o decizie politica gresita, luata la varful partidului, inclusiv data si girata de el, pe umerii organizatiilor judetene", a zis Eckstein. Acesta considera ca organizatile judetene au fost puse intr-o situatie extrem de dificila, deoarece nu puteau sa nu disemineze mesajul decis de conducerea centrala, dar nici nu puteau convinge comunitatea pe care o conduc sa voteze altfel decat stiau ca vor vota.
In opinia lui Eckstein (de atunci -n.r), autocritica este departe de conducerea UDMR, dat fiind ca responsabilul pentru campania electorala, Kelemen Hunor, va fi promovat in functia de presedinte executive al UDMR. "In primul rand sa isi asume si sa faca un pas inapoi din functiile de conducere cei care au stat cu pieptul deschis la aceasta greseala. Ma refer la mai multi, raspunderea presedintelui Marko Bela este fara discutie, raspunderea lui incumba ca sef al UDMR. Este vorba si de cei care au pledat foarte hotarat pentru acesta solutie, liderii de grup parlamentar, domnii Verestoy, domnul Marton Arpad, fara doar si poate. Greselile trebuie asumate, functia nu inseamna numai girofar si SPP-ist la scara, inseamna si raspundere pentru deciziile luate", a afirmat Eckstein, care, totusi, spune ca cei responsabili nu trebuie dati afara din partid.

Impacat cu sine si cu Basescu

Dupa decizia presedintelui Baseascu, Eckstein Kovacs a declarat ca postul de consilier prezidential pe problema minoritatilor nu este incompatibil cu cel de membru UDMR. El a spus ca se declara onorat de nominalizarea sa in acesta functie si afirma ca doreste sa dea informatiile cele mai pertinente si reale Presedintelui, precizand ca postul sau nu reprezinta o afiliere politica.
Intrebat daca aceasta numire nu intra in contradictie cu declaratiile conducerii UDMR potrivit carora Uniunea se afla in Opozitie, fostul senator a mentionat pentru Agentia Mediafax ca institutia Presedintiei este una apolitica, iar rolul sau este de a armoniza relatiile politice si de a avea un dialog cu toate partidele politice. "Nu este o afiliere politica acceptarea acestui post de consilier", a spus el.
Pe de alta parte, Peter Eckstein Kovacs a aratat ca nu va fi reprezentantul UDMR la Presedintie ci al tuturor minoritatilor din Romania. "UDMR si-a exprimat in nenumarate randuri doleanta de a exista un post de consilier pe problemele minoritatilor nationale", a mai spus el.