Acest lucru se va intimpla in cazul in care Executivul va adopta un act normativ care va prevede preluarea de catre Garda Financiara a competentelor Politiei Economice. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat vineri ca Executivul intentioneaza sa desfiinteze Politia Economica, urmind sa-i revina Garzii Financiare competentele acestei institutii. Primul ministru a mai anuntat si ca Ministerul Economiei si Finantelor, impreuna cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative, vor elabora un proiect de ordonanta de urgenta prin care competentele de cercetare a criminalitatii economico-financiare vor trece la Garda Financiara.

Comisarul sef al Garzii Financiare Galati, Toader Tocu, ne-a declarat ca intentia Executivului este una buna, tinind cont de faptul ca dosarele penale cu caracter economic care tin de criminalitatea economica financiara vor fi instrumentate de comisarii Garzii Financiare. "Dosarele pe care comisarii Garzii Financiare Galati le intocmeau erau trimise Parchetului, care apoi le trimitea pentru instrumentarea cazului catre Politia Economica. Au fost cazuri in care cei de la Politia Economica au venit la noi pentru a solicita date legate de acele dosare. Daca acest act normativ va fi adoptat, se va elimina o veriga intermediara, si anume Politia Economica. In cazul in care se va intimpla acest lucru, si anume daca Politia Economica va fi preluata de Garda Financiara, ar fi suficient sa avem cinci persoane de la Politia Economica pentru a se ocupa cu instrumentarea cazurilor", ne-a declarat Toader Tocu.

La ora actuala pe statele de plata ale Garzii Financiare Galati se afla 18 persoane, dintre care 16 comisari. Numarul acestora este mic tinind cont de faptul ca in judetul nostru isi desfasoara activitatea nu mai putin de 20.604 agenti economici.

Toader Tocu ne-a mai declarat ca in schema institutiei sint 25 de posturi: "Recent au fost scoase la concurs un numar de doua posturi, dintre care numai unul a fost ocupat, si anume cel de comisar debutant".

In primele patru luni ale acestui an comisarii Garzii Financiare Galati au lucrat 575 de ore peste program, dintre care 539 de ore in zile nelucratoare si sarbatori legale.