Registrele emitentilor tranzactionati pe bursa vor fi depuse obligatoriu, incepand de maine, la dispozitia Depozitarului Central, potrivit unui comunicat al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CVNM), preluat de Mediafax. Astfel, prestarile de servicii de depozitare si registru de catre oricare alta societate, cu exceptia Depozitarului Central, vor fi considerate activitati neautorizate. Din comunicatul Comisiei reiese ca societatile de registru independent vor putea efectua operatiuni doar pentru companiile nelistate pe o piata reglementata. Actionarul majoritar al Depozitarului este BVB.

Tranzactiile bursiere, cu 51% mai valoroase

Valoarea tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va creste in acest an cu 51% fata de 2005, ajungand la 10,7 miliarde de lei, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Pentru urmatorii doi ani, Comisia anticipeaza ca valoarea tranzactionata va fi de 15 miliarde de lei si, respectiv, 22,5 miliarde de lei.
Potrivit estimarilor CNP, capitalizarea bursiera se va plasa in acest an la 74 de miliarde de lei, in crestere cu 30% fata de anul anterior. Ponderea capitalizarii bursiere in Produsul Intern Brut este in acest an de aproximativ 22%. Capitalizarea bursiera va ajunge la 90 de miliarde de lei in 2007 si la 105 miliarde de lei in 2008, potrivit studiului CNP. In 2008, capitalizarea bursiera va creste la 24,5% din PIB.
"In urmatorii doi ani, avand in vedere aderarea la Uniunea Europeana si in eventualitatea listarii unor companii mari, reprezentative la bursa, anticipam ca potentialul bursei romanesti s-ar putea concretiza intr-o evolutie ascendenta a indicatorilor sai principali. Totodata, sub aspect legislativ, situatia pare sa se fi stabilizat, iar certificarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana poate fi un prilej de atragere a investitorilor straini", considera specialistii CNP. (M.H.)