Sezonul rece viitor va aduce la Mangalia facturi la agentul termic cu 100% mai mari, cel putin acesta este semnalul de alarma tras de Federatia Asociatiilor de Proprietari din localitate, dar si de catre autoritatile publice locale. Daca la ora actuala, factura cea mai "mare" a iernii a fost de circa 4 milioane de lei, acest lucru se va schimba radical in aceeasi perioada a anului viitor, cand aceeasi familie va trebui sa scoata din bugetul personal cel putin 7-8 milioane de lei. In aceste conditii, se preconizeaza ca o mare parte a consumatorilor sa renunte la incalzirea in sistem centralizat. Acest lucru este afirmat de conducerea Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Mangalia, care a atentionat deja cetatenii ca, trimestrial, pretul la agentul termic va creste cu 25%. "Incepand cu 1 aprilie, majorarea gigacaloriei va duce costul acesteia la 1,35 milioane de lei. Asta inseamna facturi cu un sfert mai mari. Dar drama cea mai mare se va petrece la 1 ianuarie 2007, cand, din cauza pensiilor sau salariilor prea mici, o foarte mare parte a populatiei va renunta la incalzirea in sistem centralizat. Din calculele noastre, un sfert din locuitorii Mangaliei se vor debransa la iarna", afirma vicepresedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Mangalia, Vili Petroianu. Primii care vor renunta la caldura oferita de societatea Rominterm, furnizorul agentului termic in localitate, vor fi pensionarii, urmati de someri si persoanele cu salarii mici. Mai mult, numerosi locuitori au inceput deja sa "migreze" catre sate, dupa ce si-au vandut apartamentele. "Deja peste 10% dintre apartamentele din Mangalia sunt locuite decat in timpul sezonului estival, fiind inchiriate turistilor", este de parere Vili Petroianu, vicepresedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Mangalia.

Consilierii locali vor aproba trimestrial majorarea cu cate 25% a facturilor

Punctul de vedere al edililor locali este aproximativ acelasi. Cu toate insistentele si adresele facute catre forurile de decizie - chiar in cursul zilei de ieri, primarul Mangaliei Zamfir Iorgus s-a adresat din nou, in scris, tuturor ministerelor care ar putea lua o decizie in privinta furnizarii agentului termic la Mangalia, dar si Prefecturii Constanta si Consiliului Judetean - banii pentru acoperirea subventiei la incalzire sunt mai mult decat insuficienti. Zamfir Iorgus afirma ca municipalitatea cauta in continuare solutii pentru ca populatia sa nu renunte la agentul termic. "Pentru ianuarie si februarie au fost necesare 47 de miliarde de lei, din care noi nu vom putea "acoperi" decat o parte, pentru ca altfel ar trebui sa renuntam la incalzirea scolilor, gradinitelor si creselor", declara primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus.

"Rominterm"-ul va iesi in paguba de doua ori

In ceea ce priveste punctul de vedere al societatii "Rominterm", furnizorul de agent termic in Mangalia, acesta a fost facut public de ceva timp, conducerea exprimandu-si pe de o parte ingrijorarea cu privire la costurile pe care le vor avea de suportat mangaliotii pentru caldura, iar pe de alta parte aratand ca, totusi, decizia majorarii gigacaloriei la incalzirea cu combustibil solid, vine ca o parte a capitolului "Energie" a Tratatului de aderare la UE. Dupa cei trei ani de tranzitie, timp in care sistemele de producere si furnizare a energiei termice vor fi reabilitate, va fi "scoasa" cu totul subventia de la stat. Paguba societatii va fi destul de insemnata, pentru ca nu isi va putea "acoperi" cheltuielile facute pentru reabilitarea mai multor centrale termice si sisteme de furnizare a agentului termic.