Pentru ca nu au spatii de depozitare a acumulatorilor auto vechi, cei care-i comercializeaza prefera sa ignore prevederile legale, cel putin aceasta este parerea sefului de la Protectia Consumatorilor. Din aceeasi sursa am aflat ca, pentru astfel de abateri, 7 dintre cele 10 unitati verificate au primit amenzi care au cumulat 10.000 de lei.

“Intr-adevar, preluarea inseamna un spatiu adecvat de depozitare, un sistem bine reglementat de valorificare a acestora, o dotare corespunzatoare, si atunci de ce sa se mai incurce? Mai bine nu-i preiau si consumatorul ramine prejudiciat”, a punctat inspectorul sef al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Galati, Marioara Gatej.

Tot seful OJPC Galati a mai precizat ca sanctiunile pecuniare au fost date si pentru neactualizarea certificatelor de garantie, care au ramas tot pe sistemul vechi. “Exista Legea nr. 449/2003, in care se precizeaza ca produsele de folosinta indelungata beneficiaza de o garantie comerciala care este la latitudinea vinzatorului si o garantie de conformitate care este de doi ani. Mai grav este ca nu se respecta prevederile HG 1057, din 2001, privind informarea consumatorilor vizavi de sistemul de depozit. In cazul acumulatorilor auto se spune ca cei care ii comercializeaza trebuie sa preia acumulatorul, iar eu, consumatorul, sa fiu informat ca, in momentul in care il predau, beneficiez de o reducere de 10% din pret. Ori 80% dintre agentii verificati nu respectau prevederile legale, ba, mai mult, nici macar nu-i preluau”, a incheiat Gatej.