Salariatii si angajatorii din Dolj cotizeaza lunar cu 44 de milioane de lei catre bugetul pensiilor publice, dar, în acelasi timp, statul le plateste pensionarilor doljeni 124 de milioane de lei, mult mai mult decât la începutul anului. În judet, fiecare salariat tine în spate aproape doi pensionari. Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj a anuntat ca raportul dintre salariati si pensionari se mentine dezechilibrat. Numarul pensionarilor aproape ca este dublu fata de numarul celor care muncesc. Noutatea este ca, daca la începutul anului suma totala de plata catre pensionari era de 74 de milioane de lei, acum a ajuns la 124,3 milioane de lei, în conditiile în care numarul pensionarilor a scazut. Încasarile catre bugetul asigurarilor sociale (fondul public de pensii sau CAS) au ramas la fel ca la începutul anului, dar s-a marit suma platita pensionarilor. Asadar, Directia Generala a Finantelor Publice Dolj
ne-a comunicat ca pe luna septembrie s-au încasat efectiv la bugetul asigurarilor sociale 44,3 milioane de lei, chiar daca firmele au depus declaratii cum ca au de plata în total 52 de milioane de lei. Suma încasata de Fisc în septembrie în contul pensiilor este similara cu aceea încasata la începutul lui 2008. "Pentru pensionarii din agricultura si pentru cei pe legile speciale au fost facute plati din bugetul de stat, de peste 28,9 milioane de lei, iar pentru restul s-au platit pe luna octombrie 95,5 milioane de lei din bugetul asigurarilor sociale", a spus directorul CJP Dolj, Ileana Ciutan. În total, s-au platit peste 124,3 milioane de lei. Cu alte cuvinte s-au încasat 44 de milioane de lei în contul fondului public de pensii si s-au platit 124,3 milioane de lei.  
"Pensiile se platesc la timp" Presedintele Traian Basescu afirmase, luni seara, într-o emisiune TV, ca sistemul public de pensii este la pamânt si ca este nevoie de bani în plus de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu pensiile. În Dolj, fata de începutul anului, efortul bugetar pentru achitarea pensiilor aproape ca s-a dublat, însa nu exista probleme legate de plati, în sensul ca nu s-a pus problema ca pensionarii sa nu-si primeasca drepturile banesti. "Pâna în prezent nu avem probleme cu plata pensiilor. Se platesc la timp si nu exista întârzieri sau lipsa de fonduri", a declarat Ileana Ciutan. 
Numarul pensionarilor a scazut, suma a crescut  Daca la începutul lui 2008 erau în evidentele Casei de Pensii 217.176 de pensionari, acum sunt înregistrate 212.816 persoane. În acelasi timp, pe o luna, la începutul anului, se plateau 74 de milioane de lei tuturor pensionarilor. Acum, dupa majorarea punctului de pensie, se achita 124,3 milioane de lei la un numar mai mic cu 4.360 de persoane. Tot la nivelul CJP, se înregistreaza si declaratiile individuale ale angajatilor din Dolj care contribuie la fondul public de pensii. În luna octombrie (pentru septembrie), 12.190 de angajatori din Dolj au depus declaratii nominale individuale pentru 149.977 de asigurati, adica de salariati.  
Efectele majorarilor 
Potrivit aceleiasi surse, dupa majorarile din octombrie, pensia medie din judet la pensionarii care au lucrat la stat (si, ulterior, în domeniul privat) a ajuns la 644 de lei, iar pensia medie pentru agricultori a fost de 298 de lei. În acelasi timp, salariul mediu net pe judet a fost în septembrie de 1.170 de lei, spune Mariana Tanase, directoarea Directiei Regionale de Statistica Dolj. O corelatie simpla arata ca pensia medie a ajuns putin peste jumatate din salariul mediu net pe judet.