Fiecare roman a consumat anul trecut aproximativ 20 de kilograme de carne de pasare, totalul ajungand la 450.000 de tone, in timp ce consumul mediu de oua a fost de 235 pe cap de locuitori, se arata intr-un comunicat al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).
Productia interna de carne de pasare a ajuns in 2005 la 290.000 de tone, un sfert din acest total fiind asigurat din productia realizata in gospodarii, adica 73.000 de tone. Sectorul industrial, reprezentat de UCPR, a produs anul trecut 217.000 de tone de carne de pasare.
In ceea ce priveste productia totala de oua, aceasta a fost de 5,1 miliarde, peste jumatate, adica 2,7 miliarde fiind acoperita de ouale produse in gospodarii. Romania a importat anul trecut 40 de milioane de oua, in timp ce importurile de carne de pasare au fost de 160.000 de tone.
Gripa aviara a fost una din cauzele diminuarii consumului de carne de pasare, ducand la o majorare a stocurilor cu pana la 40%, potrivit declaratiilor producatorilor. Un studiu realizat de Departamentul American de Agricultura (USDA) arata ca in acest an consumul de carne de pasare din Romania ar putea scadea cu 11%. (S.N.)