Numar record de americani care nu-si mai pot plati ratele la creditele ipotecare. Statisticile arata ca numarul restantierilor la banca a crescut cu 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asta desi multi analisti sustin ca Statele Unite sunt pe punctul de a iesi din criza economica.
Numarul persoanelor care au ramas in urma cu plata ratei pentru creditul ipotecar a atins un nivel record in al doilea trimestru al acestui an, conform agentiei americane TransUnion. Statele cele mai afectate de acest fenomen sunt Nevada, Florida, Arizona si California.
Iar rata mare a somajului nu face decat sa agraveaze situatia de pe piata imobiliara. Guvernul american a adoptat un progam pentru a-i ajuta pe cei care sunt in urma cu plata ratelor sa-si renegocieze creditele ipotecare. Acum insa administratia Obama se confrunta cu o problema si mai mare. Majoritatea executa silite in primele luni ale acestui an i-au vizat pe americanii care au ramas fara slujba si nu pe cei care au luat credite neperformante.
Presedintele Comisiei de finante din Camera Reprezentantilor a propus chiar un ajutor de urgenta de doua miliarde de dolari pentru a-i sprjini pe cei care nu mai au un loc de munca sa-si platesca ratele lunare.
Criza de pe piata imobiliara a stat la baza declansarii recesiunii economice globale iar stabilizarea sectorului imobiliar este o prioritate pentru guvernul american.