Companiile romanesti si firmele straine care au un sediu permanent in Romania vor plati, de anul viitor, un nou tip de impozit, reprezentind 0,5% din valoarea imobilizarilor corporale, cum ar fi terenurile si constructiile. De la plata vor fi scutite organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale, precum si entitatile care sint scutite de la plata impozitului pe profit, cum ar fi Trezoreria Statului, institutiile publice, microintreprinderile, fundatiile, cultele religioase, institutiile de invatamint particular acreditate, asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, Banca Nationala a Romaniei. Noul impozit se va determina prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii ramase a imobilizarilor corporale existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Valoarea ramasa este valoarea de intrare, diminuata cu amortizarea, pentru imobilizarile corporale amortizabile, respectiv valoarea de intrare in patrimoniu pentru cele neamortizabile. La stabilirea valorii ramase se iau in considerare si reevaluarile contabile efectuate. Potrivit proiectului de act normativ, in categoria imobilizarilor corporale sint incluse terenuri si amenajari de terenuri, constructii, instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale. Plata impozitului va fi anuala, in patru rate trimestriale egale, pina la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza impozitul. Firmele nou infiintate vor datora impozit incepind cu anul fiscal urmator celui in care s-au constituit.
in cazul companiilor care se desfiinteaza, acestea au obligatia sa depuna si sa plateasca impozitul pe imobilizarile corporale cu 10 zile inainte de data inregistrarii incetarii existentei la Registrul Comertului. Sumele provenite din acest impozit vor fi venituri ale bugetului de stat si vor fi deductibile la calculul profitului impozabil. Pentru proprietatile imobiliare si mijlocele de transport detinute, firmele platesc deja impozite catre autoritatile locale.

Impozitarea imobilizarilor duce la faliment

Reprezentantii Consiliului pentru intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) apreciaza ca masura va afecta, in primul rind, firmele de stat, dar este un mod de a mari viteza de circulatie a capitalului, de doua ori mai redusa decit in Europa. "Prin aceasta masura, Guvernul incearca sa rentabilizeze aceste proprietati, fortind astfel managerii companiilor cu probleme sa exploateze performant activele imobilizate ", a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. In opinia sa, cele mai acute probleme cu imobilizarile corporale se afla in firmele de stat, care au, oricum, dificultati financiare. "Este o alta sursa de bani la bugetul de stat, dar unele societati ar putea intra in faliment ca urmare a acestei masuri. Trebuie insa vazute normele de aplicare, pentru a avea o imagine clara a efectelor acestui impozit ", a spus Nicolescu. Acesta a explicat ca impozitarea imobilizarilor corporale este o masura de rentabilizare a activelor si este o practica intilnita in multe tari europene. "Societatile prost gestionate au un patrimoniu imens, neexploatat ", a adaugat el.