Prezent miercuri dupa-amiaza la Galati, consilierul ministrului Mediului, Attila Demeter, a declarat ca se intentioneaza trecerea agentiilor judetene de protectie a mediului, din subordinea Ministerului Mediului, in cea a consiliilor judetene. Potrivit aceleiasi surse, agentiile regionale de mediu ar urma sa ramana in administrarea ministerului de resort.

"Cred ca acest lucru ar putea conduce la eficientizarea activitatii agentiilor judetene de mediu pentru ca de la Bucuresti lucrurile se vad altfel. Lucram la un asemenea proiect care ar insemna descentralizarea activitatii ministerului. Agentiile regionale de protectie a mediului urmeaza sa ramana in subordinea ministerului", a mai precizat Attila Demeter.

In ceea ce priveste asigurarea finantarii in cazul in care s-ar lua o asemenea decizie, consilierul ministrului Mediului a mai declarat ca agentiile ar urma sa beneficieze de fonduri alocate de la nivel central, dar o parte din fonduri urmeaza sa provina de la consiliile judetene. Acesta nu a putut preciza o data la care proiectul propus ar urma sa fie elaborat si, respectiv, aprobat, totul fiind, la ora actuala, la nivel de discutii.

Attila Demeter crede ca aceasta descentralizare ar putea conduce la o mai buna rezolvare a problemelor de mediu, legatura cu ministerul urmand sa fie asigurata prin intermediul agentiilor regionale de protectie a mediului.

Daca reorganizarea Agentiei Nationale de Protectie a Mediului este doar la stadiul de proiect, nu acelasi lucru se intampla in ceea ce priveste reorganizarea altei institutii importante din domeniul mediului, si anume Garda Nationala de Mediu. Astfel, potrivit unui act normativ aprobat recent, comisariatele regionale ale Garzii de Mediu se vor desfiinta, ceea ce va conduce implicit si la reorganizarea activitatii comisariatelor judetene ale Garzii de Mediu, care vor absorbi o parte din personal. Comisariatul Regional al Garzii de Mediu Galati este cel mai mare din tara, in administrarea acestuia aflandu-se sase judete, printre care Tulcea si Constanta.