De ieri, avem o harta rutiera a Romaniei complet digitalizata. Si asta pentru ca pe piata a aparut un sistem GPS foarte performant care vizualizeaza strazi intregi atat ca denumire, cat si ca numerotatie. Mai mult, sistemul de navigare include peste 12.000 de puncte de interes din tara, printre care benzinarii, puncte service, bancomate, hoteluri sau restaurante.
Aplicatia pusa la dispozitie de o companie nou intrata pe piata din Romania contine o harta digitala a tarii noastre, iar pe aceasta harta, deocamdata, sunt marcate in detaliu doar 153 de orase, urmand ca si celelalte sa fie in curand amanuntit cartografiate. Cele doua variante de sisteme de navigatie rutiera, lansate ieri de respectiva firma, sunt prezentate sub forma de sisteme mobile - destinate atat soferilor, cat si a pietonilor, dar si fixe, ce se incorporeaza in computerul de bord al autoturismelor. „Aceasta este prima solutie de navigatie GPS din Romania. Ofera suport vocal in romana sau engleza si tine cont de semnele de circulatie“, a declarat unul dintre reprezentantii companiei. Printre caracteristicile sistemului mentionate de producatori se numara posibilitatea calcularii rutei optime dupa introducerea mai multor adrese, timpul scurt destinat evaluarii situatiei, precum si definirea navigarii - autoturisme, transport in comun, pietonal sau de urgenta.
Mai mult, vizualizarea traseului se poate face atat in 2D, cat si in 3D. De asemenea, nu trebuie ignorat ca se pot da si comenzi vocale de navigare.

O a doua noutate

Cea de-a doua noutate, prezentata ieri, este sistemul de navigatie pentru limuzine. Acesta contine pe langa aplicatia cu harta rutabila un dispozitiv cu telecomanda si un receptor GPS extern. Conectat la monitorul deja existent in limuzina, respectivul sistem face deplasarea cat se poate de simpla.
Harta Romaniei are implementate in afisaj atat semnele de circulatie, cat si limita de viteza legala pentru fiecare din drumurile afisate. Astfel, aplicatia poate indica cel mai scurt si rapid traseu catre destinatia selectata.
Serviciul ofera indicatii vizuale de ghidare (previzualizarea optima a manevrelor pentru a putea fi observate dintr-o singura privire; previzualizare in metri si in maniera grafica a distantei pana la manevra urmatoare; transfocarea inteligenta a hartii la apropierea de intersectii pentru vizualizarea optima a manevrei). De asemenea, sistemul ofera si indicatii vocale de orientare, anuntand distanta pana la manevra urmatoare, manevra de efectuat efectiv si depasirea vitezei regulamentare de cate ori este cazul.