In ultima perioada, tot mai multi craioveni sunt interesati sa investeasca in actiuni. Deocamdata nu se poate insa vorbi despre un profil al oltenilor dispusi sa-si plaseze economiile la Bursa, in proces fiind implicate persoane de toate varstele, din categorii sociale diferite.
Daca la inceputul acestui an agentii de bursa observau ca in a doua jumatate de anului 2005 a crescut simtitor numarul studentilor si tinerilor care activau pe piata de capital, in prezent, interesul pentru Bursa este manifestat de tot mai multi craioveni. "Apetitul craiovenilor pentru Bursa este destul de mare. Interesul a crescut de acum doi ani, cam de cand au inceput sa scada dobanzile la depozite", a declarat George Ciobanu, directorul Invest Trust, societate de servicii de investitii financiare. Potrivit acestuia, clientii care le trec pragul fac parte din toate categoriile sociale si au profesii dintre cele mai variate - de la economisti de top, la persoane care activeaza in domeniul medicinei, de exemplu. Ca varsta, cei care investesc la Bursa au intre 18 si 80 de ani.
Puterea exemplului functioneza insa extrem de bine in Craiova. Astfel, Ciobanu a dezvaluit faptul ca a intalnit un caz in care o scara intreaga de bloc a dorit sa activeze pe piata de capital. Alta categorie de investitori la Bursa este reprezentata de persoane care detin cupoane in urma procesului de privatizare in masa si care apeleaza initial la specialisti pentru a le vinde".
Cand e bine sa investesti la Bursa
Cand vine vorba de economii, craiovenii au doua variante - fie pastreaza banii "la ciorap", fie incearca sa-i multiplice. "Banii economisiti pot fi, de exemplu, depusi la banca (craiovenii ar trebui sa tina cont de faptul ca dobanda aplicata la depozite este real negativa), orientati catre o investitie in imobile sau afaceri (nu toti craiovenii pot insa economisi sume a caror valoare sa acopere astfel de investitii) sau pot fi plasati pe piata de capital", a spus George Ciobanu. In cazul in care opteaza pentru ultima varianta, craiovenii ar trebui sa stie ca specialistii sunt de parere ca oricand e bine sa investesti la Bursa. Partea buna e ca oricine, cu orice suma de bani (chiar si cu 100 RON), poate activa pe piata de capital.
Castig de pana la 300%
Tranzactiile la Bursa sunt realizate de societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) care intermediaza cumparari si vanzari de valori mobiliare tranzactionabile (actiuni cotate) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In Craiova, exista trei SSIF-uri active, membre ale BVB: Invest Trust, Oltenia Grup Invest si Voltinvest. "La noi s-a lansat ca o forma de joc. E insa un exercitiu economic complex - investesti in actiuni si astfel devii un mic proprietar al unei firme", a spus George Ciobanu. O data ce detine o cota parte dintr-o firma, fie ea cat de mica, proprietarul actiunilor trebuie insa sa le foloseasca astfel incat acestea sa-i aduca profit (analiza economica este, in principal, facuta de angajatii SSIF-urilor). "Banii trebuie sa faca bani. Castigurile apar in functie de risc. Astfel, in cazul unui risc minim, castigul este, in general, de pana la 20%. Daca-ti asumi un risc mai mare, castigurile pot ajunge si pana la 300%. Investitorul trebuie insa sa calculeze profitul in procente (nu castig de 200 RON, ci de 8%, 10%, 100%)", a mai spus directorul Invest Trust. Important este insa ca suma castigata sa depaseasca inflatia (potrivit datelor publicate de BNR, in luna iulie rata anuala a inflatiei a fost de 7,1%) cu cateva procente.
Avantajos atat pentru companii, cat si pentru investitori
Potrivit specialistilor din domeniu, piata de capital vine atat in avantajul societatilor cotate la BVB, cat si al celor fizice. Astfel, o societate care doreste sa se dezvolte si are nevoie de bani pentru productie ii poate obtine fie imprumutandu-se la banca, fie facand o emisiune primara de actiuni (se imprumuta practic de la investitori).
"Daca face o emisiune noua, in loc sa plateasca lunar o dobanda la banca, banii atrasi pot fi folositi in ciclul de productie, profitul intorcandu-se la investitori sub forma de dividende", a declarat George Ciobanu.