Senatorul Ioan Mang a sustinut o declaratie politica intitulata: Adevarul despre investitiile Guvernului Boc
Saptamana trecuta premierul Emil Boc ne prezenta bugetul Romaniei pentru anul 2012, un buget pe care il caracteriza drept "responsabil" si de "consolidare a cresterii economice". Domnia sa promitea cresterea cheltuielilor pentru investitii in conditiile unei tinte de deficit de 1,9%, aceasta fiind considerata dovada suprema a responsabilitatii Guvernului sau fata de tara. In fata acestui discurs de un populism desantat al premierului Boc, obligatia noastra, a parlamentarilor Opozitiei, este de a le arata romanilor situatia reala. Cred ca a sosit momentul sa spunem adevarul despre "marile" investitii ale Guvernului Basescu-Boc.
Daca ne uitam pe cifrele oficiale, putem observa un lucru cel putin curios, despre care guvernantii "uita" insa sa vorbeasca. In ciuda discursului triumfalist al Guvernului, in fapt, randamentul investitiilor publice este foarte redus. Datele seci ne arata ca investitiile guvernamentale au scazut cu 60% in semestrul intai al acestui an si au tras in jos PIB-ul! Investitiile publice reale din semestrul I au reprezentat doar 1,6% din PIB, in timp ce guvernul se lauda cu 6,4%. Va puteti intreba cum se explica aceasta contradictie? Simplu: prin raportarile mincinoase ale Guvernului. Domnul Boc foloseste, ca de obicei, dublul standard. El face raportari conform asa-numitelor standarde "cash", in care evidentele bugetare inregistreaza doar fluxurile de bani efectiv platite, adica o cheltuiala de investitii apare numai atunci cand este achitata, cifrele regasindu-se in executiile bugetare publicate de Ministerul Finantelor. In schimb, pe metodologia europeana ESA 95 (European System of Accounts), cheltuielile apar in scriptele bugetare doar atunci cand se inregistreaza angajamentul de plata si se emite factura. Asa cum reiese din datele furnizate de Consiliul Fiscal (pe care premierul il citeaza doar atunci cand ii convine), investitiile noi finantate si receptionate de stat in prima jumatate a acestui an si care ar fi trebuit sa impulsioneze economia s-au pabusit in realitate cu mai mult de jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut dupa standardele europene de evidenta bugetara.
In traducere, aceasta inseamna ca pe hartie si in discursurile oficiale sunt foarte multe programe, exista si alocari bugetare in crestere, dar in realitate investitiile noi ale statului sunt la pamant. Ceea ce oficialii Guvernului Basescu-Boc ne prezinta astazi ca fiind investitii, nu sunt altceva decat, cel mult, simple achitari ale unor facturi restante. Nu este deloc rau ca se platesc arieratele; astfel se deblocheaza activitatea unor agentii economici. Numai ca aceste investitii nu se vad in PIB-ul de acum!
Mai mult decat atat, asa cum am mai spus-o si cu alta ocazie, cand vorbim de cheltuieli publice pentru stimularea economiei, trebuie sa tinem cont de un lucru esential: nu orice cheltuiala garanteaza repornirea motorului economic! Nu orice cheltuiala pe care Guvernul Basescu-Boc o numeste investitie are si efectul scontat. Nu prin telegondole, patinoare sau bazine de inot la suprapret se asigura bunastarea oamenilor! Nu prin sali de sport in sate fara copii si nu prin stadioane comunale in panta faci dezvoltare rurala.
Toate aceste "investitii" ale Cabinetului Boc produc prea putine beneficii pentru stat si pentru cetateni si, de fapt, au un singur efect: risipesc banul public si il canalizeaza spre pusculita PDL!
In concluzie, romanii, cetatenii simpli ai acestei tari trebuie sa stie ca bugetul propus de PDL si acolitii sai este un buget extrem de auster pentru ei, in schimb este unul foarte generos pentru clientela PDL. Iar atunci cand se refera la cresterea investitiilor publice, premierul Emil Boc ar trebui mai degraba sa vorbeasca despre "investitiile" in clientela PDL, UDMR si UNPR!