Pentru 2006, Sanatatea va avea un buget cu 40% mai mare decat cel de anul trecut, adica 458.124 de mii de RON, fata de 330.766 de mii de RON, cat au fost alocate in 2005. Acesti bani se vor cheltui prin patru programe nationale, care includ, la randul lor, nu mai putin de 25 de subprograme.
Colegiul Ministerului Sanatatii a aprobat saptamana aceasta ordinul ministrului privind programele si subprogramele de sanatate din 2006, care vor fi finantate de catre minister sau in colaborare cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, informeaza RomNET, citind un comunicat al MS. Colegiul a aprobat patru programe nationale: programul comunitar de sanatate publica, programul de prevenire si control al bolilor netransmisibile, programul de sanatate a copilului si familiei, pro-gramul de reforma, politici de sanatate si administratie sanitara. Cele patru programe includ alte 25 de subprograme. Din bugetul total alocat pentru cele patru programe, in valoare de 458.124 de mii de lei (RON), anul acesta au fost alocate mai multe fonduri pentru diabet, psihiatrie, transplanturi, protezare auditiva si pentru sectorul epidemiologic.

S-a triplat bugetul pentru diabet

Pentru subprogramul de diabet, Ministerul Sanatatii (MS) a triplat suma pentru achizitionarea testelor de monitorizare de la 4.000.000 de lei (RON) la 13.500.000 de lei (RON) in acest an.
De asemenea, s-a hotarat realizarea unei rezerve de insulina la nivelul ministerului in valoare de 40.000.000 de lei (RON), care va fi folosita in cazurile unde se inregistreaza probleme la distributia catre pacienti. La fondurile alocate de catre MS se adauga cele din programul gestionat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care vor fi utilizate pentru tratamentul pacientilor cuprinsi in program.
De asemenea, s-a hotarat ca extinderea furnizarii de medicamente si insulina pentru pacienti sa fie realizata si prin farmaciile cu circuit liber, care vor fi acreditate de catre autoritatile sanitare dupa criterii stricte.
Va exista si o crestere a numarului de medici care vor avea posibilitatea sa prescrie retete pentru aceasta categorie de pacienti.
Anul acesta si psihiatria primeste bani. Vor fi alocate 7.000.000 de lei (RON) pentru reabilitarea spitalelor de psihiatrie si pentru reorganizarea Laboratoarelor de Sanatate Mintala in Centre de Sanatate Mintala. Deoarece copiii care sunt protejati auditiv pana la o anumita varsta pot fi recuperati in totalitate, specialistii MS au hotarat dublarea sumei alocate pentru anul acesta la acest capitol de la 4.000.000 de lei (RON) la 8.700.000 de lei (RON).
In 2006, medicii vor putea face mai multe transplanturi in tara pentru ca vor avea la dispozitie 30.000.000 de lei (RON) fata de numai 3.000.000 de lei (RON), cat au avut anul trecut, cu o crestere de peste 10 ori. De asemenea, ca noutate, se va constitui rezerva antiepidemica la nivelul fiecarei Directii de sanatate publica judeteana. Toate acestea vor primi fonduri pentru achizitionarea de echipamente de protectie, seringi, alte materiale sanitare. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a avertizat insa ca programele nu vor fi finantate daca cei care le coordoneaza nu vor justifica modul de organizare ca urmare a obligativitatii introducerii si gestionarii Registrelor nationale terapeutice. Coordonatorii nationali vor fi numiti prin ordin de ministru si vor raspunde de organizarea si desfasurarea programelor nationale.