Intr-un top al preturilor, capitala Romaniei se plaseaza pe locul 58 intr-un clasament ale celor mai scumpe 71 orase din lume.
Studiul, intitulat "Preturi si salarii", a fost publicat ieri, fiind realizat de banca elvetiana UBS si preluat de AFP. Analistii UBS au luat ca baza orasul New York, preturile din Bucuresti plasandu-se la 51,6% din media metropolei americane. Capitala Bulgariei, Sofia, ocupa locul 61, cu o medie de 50,1%.
Primele locuri sunt ocupate de Oslo, Londra si Copenhaga, in timp ce la polul opus se situeaza Buenos Aires, Mumbai si Kuala Lumpur. Dintre statele central si est europene, cele mai scumpe orase sunt Ljubljana (64,4% din media New York-ului), Varsovia (63,7%) si Budapesta (58,6%).
Capitala Romaniei ocupa tot pozitia 58 si in clasamentul realizat in functie de nivelul salarial mediu, cu 13,1% din media New Yorkului. Pe primele trei locuri se situeaza Copenhaga, Oslo si Zürich. Potrivit studiului, cele mai mici salarii sunt primite de locuitorii din Jakarta, Manila si Delhi.
Pentru a exemplifica puterea de cumparare din orasele lumii, aceeasi ancheta arata ca un bucurestean trebuie sa munceasca 69 de minute pentru a cumpara un Big Mac, la fel ca un bulgar, locuitor al Sofiei, in timp ce media din Budapesta este de 48 de minute pentru a cumpara acelasi produs. Studiul mai arata ca prima pozitie in ceea ce priveste puterea de cumparare este ocupata de americanii din Los Angeles, care trebuie sa munceasca doar 11 minute pentru a-si cumpara un Big Mac, in timp ce locuitorii orasului Bogota trebuie sa munceasca 97 de minute pentru a cumpara sandvis. Astfel, statisticile arata ca, in functie de puterea de cumparare, Bucurestiul ocupa locul 59, dupa Praga, Bratislava, Budapesta sau Istanbul, dar inaintea Sofiei, care ocupa locul 66. (M.C.I.)