Temerile oficialitatilor dar si a investitorilor (a se citi, de fapt, speculantilor) referitoare la criza imobiliara care va lovi Bulgaria si Romania, dupa ce a facut ravagii in SUA, Spania si Marea Britanie, se adeveresc pe zi ce trece. In Statele Unite, orase intregi au fost parasite de americani care nu mai aveau bani sa-si achite datoriile la banci, guvernul spaniol a cumparat cartiere de blocuri pe care cetatenii nu si le-au mai putut achita, pentru a le demola si transforma in parcuri, iar englezii cunosc cea mai grava recesiune imobiliara din ultimii 20 de ani. Brusc, piata imobiliara din Romania si-a oprit motoarele, dupa ce ani la rand a fost declarata ca cea mai dinamica din Europa din punct de vedere al cresterii. Preturile raman astronomice (duble fata de cele din SUA, Germania sau Franta) si, deocamdata, nimeni nu vrea sa dea inapoi, astfel incat stagneaza pur si simplu la nivele absurde. Vecinii nostri bulgari nu sunt insa atat de norocosi, piata imobiliara de aici cunoscand un regres care urmeaza exemplul cel mai socant de pana acum, cel al SUA. Raportandu-ne strict la litoralul bulgaresc si la Constanta, observam diferente socante de pret: in urma crizei care loveste Bulgaria, un apartament de lux nou in statiunea Sunny Beach a ajuns sa coste cat o garsoniera veche din periferia Constantei.

Pentru cunoscatorii celor doua piete, preturile imobilelor din Bulgaria au fost dintotdeauna mai mici decat cele din Romania. Acesta a si fost motivul pentru care sute de romani si-au achizitionat in ultimii 2-3 ani case sau apartamente la sud de Dunare. In general, preturile imobilelor noi erau mai mici cu 20-30% in Bulgaria fata de cele din Constanta, de pilda. Astfel, un metru patrat construit nu a depasit niciodata 1.100 de euro la vecinii nostri, in timp ce proiectele rezidentiale de pe litoralul romanesc nu au oferte sub 1.300 euro, putand ajunge chiar pana la 2.000 euro metrul patrat. Ceva s-a intamplat insa in Bulgaria, iar preturile, oricum mai mici ca la noi, cunosc o scadere incredibila. Mai multi investitori britanici, care au cumparat anii trecuti mii de apartmente din imobile noi pe coasta bulgara a Marii Negre, au inceput sa-si vanda proprietatile in mare graba, chiar daca o fac in pierdere.

Britanici in pierdere

Lux, o agentie imobiliara bulgareasca, sustine ca britanicii care au achizitionat apartamente in statiunea turistica Sunny Beach cu 1.000- 1.100 euro metrul patrat le scot acum la vanzare la preturi de 850- 900 euro metrul patrat. Doar intamplarea face ca pierderile investitorilor britanici sa nu fie mai mari si asta pentru ca lira sterlina este mai slab cotata acum fata de euro decat in momentul in care au cumparat imobilele respective. Holiday Property Ltd, unul dintre liderii imobiliari bulgari, confirma situatia expusa mai sus prin preturile pe care le practica pe site-ul propriu. Compania vinde apartamente de lux situate in blocuri noi, construite in statiunea Sunny Beach, la preturi care variaza intre 730 (in complexul Passat, complet mobilat) si 900 euro metrul patrat (complexul Sf. Sofie, de asemenea, complet mobilat), la care se adauga multiple facilitati.

Apartamente cu 43.000 euro

La aceste tarife, pretul unui apartament cu suprafata medie, de 60 metri patrati, nu depaseste 43.000 euro, in conditiile in care vorbim despre complexe rezidentiale de lux, cu piscina, gradina, parcare pazita etc, iar apartamentul se vinde complet mobilat. Spre comparatie, la Constanta, o garsoniera din 1976, la etajul 4, intr-un bloc din Tomis 3, costa 43.500 euro, potrivit agentiilor imobiliare. Iar un apartament vechi de 2 camere, in blocuri comuniste, costa in Constanta intre 60.000 si incredibila suma de 200.000 de euro. Ca sa nu mai amintim de vile, care pot ajunge si la 600.000 de euro in centrul Constantei. Revenind la bulgari, cu mult mai putini bani poate fi cumparata o vila nou-nouta, cu cel putin 3 camere, situata intr-una din statiunile Albena (135.000 euro), Balcic