De la privatizarea cu succes din 2006, societatea producatoare de armament nu a incheiat nici un contract cu MApN si i s-a cerut falimentul. Numai datoriile catre bugetul de stat se ridica la 840.000 de euro.

Uzina Mecanica (UM) Filiasi nu a incheiat nici un contract de furnizare de armament cu Ministerul Apararii Nationale (MApN) din 2006, de cand a fost privatizata cu succes cu investitorii de la Retrom Pascani. "UM Filiasi nu a participat in ultimii ani la licitatiile organizate de MApN, cu exceptia anului 2007, cand a fost la o licitatie deschisa, dar nu s-a incheiat nici un contract. In prezent nu exista nici un contract intre MApN si UM Filiasi", se arata intr-o adresa de raspuns a ministerului la intrebarile adresate de GdS.
Societatea filieseana a prins unele farame de contract, asa cum rezulta din precizarile MApN si ale conducerii fabricii. Ministerul informeaza ca, in urma desfasurarii unei licitatii deschise in anul 2008, s-a incheiat un acord-cadru intre MApN si Romarm SA pentru furnizarea produsului "Lovitura 40X47 mm cu grenada exploziva pentru aruncatorul adaptat la armamentul portativ cal. 5,45 mm; cal. 7,62 mm", in perioada 2008-2011. "Din informatiile pe care le detinem de la structura care a incheiat contractul, munitia poate fi furnizata de CN Romarm SA, in colaborare cu UM Filiasi, ca subfurnizor", scrie in raspunsul MApN.
La randul sau, directorul societatii, Gheorghe Dragos, sustine: "Avem un contract indirect, suntem furnizori pentru Tohan SA. Intr-adevar, nu avem nici un contract direct cu MApN si nici cu parteneri din strainatate. Dar exista in prezent cereri de munitie din partea Jandarmeriei, vom participa la licitatie".
In urma cu doua saptamani, relatam in GdS situatia in care a ajuns UM Filiasi - sa-i fie cerut falimentul de catre firma de paza PSG Force SRL. Urmatorul termen in dosarul de faliment este 30 iunie.
In prezent, societatea figureaza cu datorii catre stat in valoare de 840.000 de euro si alte restante catre creditori privati. La privatizarea "cu succes" din 2006, Retrom Pascani - producator de echipamente de masura, reglare si control pentru procesele industriale - si-a adjudecat fabrica pentru cinci milioane de lei. Conform intelegerii, investitorul trebuia sa achite datoriile catre bugetul de stat - trei milioane de lei, sa investeasca in dezvoltarea societatii 170.000 de euro pe o perioada de trei-cinci ani si sa realizeze programe de mediu de cel putin 155.000 de euro. Pretul achitat pe actiuni ar fi fost de 80.000 de euro, sustin unele surse.