Astazi este ultima zi in care producatorii agricoli din tara mai pot solicita Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), ajutoarele agricole in bonuri valorice, potrivit Ordonantei 65/2006. Banii, 150 de lei pentru fiecare hectar, se acorda drept ajutor din partea statului roman pentru achizitionarea de seminte, pesticide, ingrasaminte, folosite pentru cultura toamnei 2006.
Doina Barbura, seful Biroului APIA Mangalia, ne-a declarat ca si in cursul zilei de astazi producatorii arondati filialei locale, care nu au solicitat inca acest ajutor, se mai pot adresa institutiei pe care o conduce si in cursul zilei de astazi. Beneficiarii acestui sprijin sunt persoanele fizice si juridice, proprietari de terenuri, arendasi, concesionari, asociatii agricole, societati comerciale cu profil agricol, inregistrate la Registrul Agricol, Registrul fermelor sau alte evidente funciare. Termenul-limita de utilizare al acestor bonuri este 1 decembrie 2006. La ora actuala APIA Mangalia, la care sunt arondate localitatile Limanu, Albesti, Pecineaga, 23 August, Costinesti, Tuzla, Mangalia, mai acorda sprijin si producatorilor agricoli din sectorul animalier si piscicol, potrivit Hotararii de Guvern 1853/2005. Primesc astfel subventii, diferentiate in functie de specie, crescatorii de bovine, cei care detin vaci de lapte (insa numai cei care au animale individualizate in sistemul national, conform legislatiei in vigoare, insamantate artificial sau cu tauri autorizati), ovine, stupi de albine, pesti pentru consum etc.

Insamantarile artificiale subventionate cu 200 de lei

Astfel, valoarea subventiei pentru o bovina provenita in urma insamantarii artificiale este de 200 de lei, 100 de lei sunt primiti de proprietar pentru un vitel de peste 6 luni daca acesta provine din monta naturala cu taur autorizat. Pentru caprine si ovine, producatorii agricoli (care trebuie sa detina minimum 50 de oi sau minimum 10 capre) pot primi 20 de lei pentru fiecare oaie sau capra sau 50 de lei pentru fiecare berbec sau tap, in timp ce producatorii de pasari (care trebuie sa furnizeze abatoarelor pasari spre taiere) primesc 1,4 lei pentru fiecare exemplar. Fiecare familie de albine, certificata, care "vinde" minimum 10 kilograme de miere pana la finele anului, poate beneficia de un ajutor de 30 de lei. Producatorii de peste de consum, care valorifica cel putin 100 de kilograme din fiecare specie crescuta, pot primi 1 leu in cazul crapului indigen, 1,2 lei pentru salau sau 4 lei pentru cega, pastruga sau sturion.

80 % din crescatorii de vaci si-au depus dosarele

De asemenea, astazi este ultima zi in care se depun cererile pentru cei care doresc sa obtina subventii la cota de lapte. In aceasta privinta judetul Constanta pare sa se situeze pe primul loc, asta pentru ca la Constanta au fost inregistrate un numar de 8320 cereri, asta insemnand un procent de 80% din totalul crescatorilor din judet. Printre cei care au depus cererile se numara producatori care au livrat laptele la procesatori, dar si producatori care au vandut laptele pe piata libera la abonati, la scoli sau institutii publice prin vanzari directe. Pentru a primi cotele de lapte producatorii vor fi nevoiti sa efectueze analizele laptelui in laboratoare proprii, ori in laboratoare neutre sau apartinand autoritatilor competente.