Uitatul la televizor ar putea sa ne coste cu 16% mai mult
Realitatea Romaneasca
Luni, 13 Martie 2006
174
Cablu TV s-ar putea scumpi cu aproximativ 16% in aceasta primavara, daca Parlamentul va aproba ordonantele nr. 39 si 123, care aduc anumite modificari in domeniu. Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) si Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) protesteaza fata de presiunea exercitata asupra Parlamentului de Ministerul Culturii si Cultelor, care promoveaza aceste ordonante sub pretextul alinierii la standardele europene.
Ordonanta nr. 39 propusa de Guvern prevede introducerea unei cote de 1% din cifra de afaceri a operatorilor de cablu pentru a finanta Fondul National al Cinematografiei. Radu Petric, presedintele ACC, a declarat ieri ca in tarile Uniunii Europene operatorii de cablu nu platesc nici o contributie pentru sustinerea cinematografiei.
Cealalta ordonanta, nr. 123, elimina pragul maxim de 2% pentru plata drepturilor de autor si conexe introdus in 2004 pentru contributiile operatorilor de cablu si nu ofera nici un fel de posibilitati de negociere cu societatile de gestiune colectiva. Trebuie spus ca pentru operatorii de cablu aceste plafoane erau aliniate la cotele practicate de tarile central si est-europene, cum ar fi Ungaria (1,8%), Cehia (1,5%) sau Polonia (3%). Anul trecut, Mona Musca, ministrul Culturii la acea vreme, a spus ca nu trebuie depasita limita europeana. Numai ca actualul ministru, Adrian Iorgulescu, "nu prea este de acord cu limitele", a mai spus Petric. El a explicat ca lipsa oricaror criterii de negociere lasa libertatea societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor sa pretinda, fara nici o justificare, obligatii de plata de 17% din cifra de afaceri a operatorilor de cablu TV.
Proportia de 16% reiese din majorarea obligatiilor de plata de la 2% la 17%, la care se adauga acel 1% pentru cinematografie.
La randul lui, presedintele ARCA, Ovidiu Miculescu, protesteaza fata de aceasta masura si sustine ca ordonanta distruge orice baza de consens intre televiziuni si radiouri, pe de o parte, si societatile de gestiune pe de alta parte. Trebuie spus ca aceste societati au solicitat peste 15% din veniturile televiziunilor si 12,8% din cele ale radiourilor.
Comisia de cultura a Camerei Deputatilor va decide in urmatoarele zile daca se accepta sau nu Ordonanta 123, care ar putea face din televiziunile, radiourile si publicul din Romania cei mai mari platitori de drepturi de autor din Europa. Reprezentantii celor doua asociatii au mai spus ca pentru moment au blocat aprobarea ordonantei in instanta, dar, daca va trece de Parlament, majorarea pretului la abonamentul cablu TV este inevitabila.
Conflict de interese la ministrul Culturii si Cultelor
Se estimeaza ca suma colectata de cele sapte organisme de gestiune colectiva sub efectul Ordonan-tei 123 va ajunge la circa 40 de milioane de euro pe an doar din contributiile operatorilor de cablu. De asemenea, aceste organisme vor putea retine pentru cheltuieli proprii pana la 30% din venituri, conform legii. ACC si ARCA nu sunt de acord cu faptul ca actualul ministru al Culturii promoveaza un asemenea proiect, mai ales ca este si presedintele unei societati de gestiune colectiva (Societatea Romana de Gestiune Colectiva pe Domeniul Muzical - UCMR-ADA), ceea ce il posteaza pe acesta in fata unui conflict de interese.
Radu Petric a mai spus ca fiecare trebuie sa plateasca serviciul pe care il foloseste. "Daca ai 20 de programe, nu trebuie sa platesti 100", a explicat el.
Presedintele ACC a adaugat ca, in momentul de fata, se plateste pentru un canal de muzica acelasi pret ca pentru un program de filme.
Reprezentantii celor doua asociatii au amintit ieri ca in Romania abonamentul la cablu este cel mai ieftin din Europa.
Euronews
Luni, 3 Martie 2025
174
Euronews
Luni, 3 Martie 2025
174
TVR
Luni, 3 Februarie 2025
174
Antena3
Luni, 3 Februarie 2025
174