Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903 va relansa programul “Fabricat in Romania“, prin intermediul caruia vor fi infiintate magazine in fiecare judet, care vor comercializa si promova exclusiv produse fabricate in Romania.
“Programul a fost lansat initial de Guvern in 2001, dar a dat faliment din cauza ca autoritatile nu au tinut seama de problemele reale ale producatorilor romani“, a afirmat directorul general al UGIR-1903, Stelian Dorobantu.
Pentru finantarea acestui program, UGIR 1903 va propune Bancii Comerciale Romane incheierea unui parteneriat pentru sustinerea firmelor de distributie romanesti.
Initiativa UGIR 1903 face parte dintr-un proiect mai amplu de sprijinire si promovare a marcilor romanesti, atat pe piata interna, cat si pe cea externa.
“Suntem interesati sa ne impunem marcile in primul rand pe piata interna. Exporturile necesita alocarea unor sume de bani foarte mari, iar pentru a ne face cunoscuti in strainatate, trebuie mai intai sa ne impunem pe piata romaneasca“, a mai spus Dorobantu.
In vederea promovarii brandurilor romanesti, UGIR 1903 propune si luarea unor masuri privind reducerea cu 50% a procesului de inregistrare a marcilor in Romania, combaterea contrafacerilor, imbunatatirea mediului de afaceri prin reducerea fiscalitatii, sprijinirea exporturilor din partea BNR, precum si subventionarea cu 80% a cheltuielilor pentru certificarile de calitate necesare.
Potrivit lui Dorobantu, peste 20% din marfa importata este sub calitatea marfurilor romanesti.
Mai mult decat atat, mai spune directorul UGIR 1903, industriasii romani pierd anual 5% din piata interna tocmai din cauza marfurilor contrafacute, de proasta calitate, dar care sunt mai ieftine decat produsele autohtone.