In contextul actualei crize alimentare si financiare, consider ca, Uniunea Europeana trebuie sa isi continue eforturile pentru a ramane principalul contribuitor la securitatea alimentara mondiala, a declarat deputata Viorica Dancila, cu prilejul participarii la Proiectul "Votati Primarul European" si pentru a marca Ziua Mondiala a alimentatiei, care se sarbatoreste in fiecare an la 16 octombrie. Dancila este membra a Comisiei de agricultura a Parlamentului European (AGRI).
"Cu ocazia Zilei Mondiale a alimentatiei trebuie sa nu uitam faptul ca peste un miliard de persoane sunt afectate de foamete. In contextul actualei crize alimentare si financiare, consider ca, Uniunea Europeana trebuie sa isi continue eforturile pentru a ramane principalul contribuitor la securitatea alimentara mondiala. Uniunea trebuie sa puna in aplicare angajamentul asumat in cadrul reuniunii la nivel inalt de la L‘Aquila (Italia), unde s-a decis suplimentarea cu aproximativ 2 miliarde euro a programului Facilitatea pentru alimente, al carui buget initial a fost de 1 miliard euro. Acest program ofera micilor agricultori din tarile in curs de dezvoltare sprijinul necesar cresterii productiei agricole" a spus Viorica Dancila.
In opinia sa, nu trebuie sa uitam faptul ca, Romania a fost, la un moment dat, granarul Europei, dar revenirea la acest statut impune aplicarea de politici la nivel national si european care sa vina in sprijinul agricultorilor. "Si cand spun asta am in vedere faptul ca avem 1,8 milioane hectare de teren agricol necultivate, iar recolta medie la hectar in Romania este de doar 3.000 kg, cu mult sub media productiei din UE. Aceste cifre arata clar faptul ca, potentialul Romaniei nu este exploatat la adevarata valoare", a atras atentia deputatul roman.
"Romania, in calitatea sa de membra a Uniunii Europene, poate utiliza si fondurile comunitare pentru agricultura si am pledat in plenul Parlamentului European pentru mentinerea unui sector agricol durabil cu un buget corespunzator si dupa 2013. Un asemenea buget reprezinta o solutie la actuala criza si ar oferi agricultorilor o perspectiva pe termen mediu si lung si fonduri suficiente, astfel incat agricultura romaneasca sa se alinieze la standardele europene si sa devina o oportunitate pentru Europa unita", a mai spus Viorica Dancila.
Proiectul "Votati Primarul European" se desfasoara in 15 localitati rurale din Teleorman - Botoroaga, Draganesti, Suhaia, Lisa, Frumoasa, Contesti, Talpa, Trivale Mosteni, Stejaru, Peretu, Furculesti, Saelele, Bogdana, Nanov si Tiganesti. Obiectivul sau este cresterea gradului de informare a cetatenilor privind principiile europene si asumarea de catre alesii locali si cetateni a normelor si valorilor Uniunii Europene si este finantat prin Programul PHARE 2006.