Producatorii agricoli trebuie sa se inscrie in Registrul Fermelor pentru a putea beneficia, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, de platile directe alocate din fondurile comunitare, a declarat ieri Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Craciun a precizat ca nu vor fi inregistrati proprietarii care au dat pamanturile in arenda, ci arendasii. Operatiunea va dura sase luni si se va desfasura in perioada octombrie 2005 - martie 2006.
Reprezentantul de la Agricultura a mai spus ca pe baza acestui registru va fi constituita o baza de date a fermelor care exploateaza cel putin un hectar de teren agricol, pentru ca acestea sa poata sa primeasca plati directe pe suprafata din partea UE.
Pachetul financiar pentru plati directe de care beneficiaza Romania in 2007 este de aproximativ 440 de milioane de euro, urmand sa creasca in anii urmatori. La aceste sume se adauga si fonduri provenite de la bugetul de stat.
Numarul fermelor care utilizeaza o suprafata de teren agricol de cel putin un hectar si care vor fi inscrise in registru ar putea atinge circa doua milioane, a precizat Craciun. Principalele conditii de eligibilitate care trebuie indeplinite de fermieri constau in utilizarea unei suprafete de teren agricol mai mare sau egala cu un hectar, iar aceasta sa fie formata din parcele agricole mai mari sau egale cu 0,3 hectare. Categoriile de teren vizate sunt viile, livezile, pasunile permanente, terenurile arabile, alte culturi permanente sau gradini familiale. Nu se inregistreaza suprafetele de padure. Printre costurile pe care procesul de inregistrare a fermelor le-a implicat pana in prezent se numara alocarea de la bugetul de stat a unor fonduri de 22 de milioane de euro pentru identificarea parcelelor.