Uniunea Europeana (UE) aloca 4,3 milioane de euro pentru alinierea agriculturii romanesti la standardele comunitare, sumele fiind atribuite pentru realizarea retelei de informatii contabile, dar si pentru dezvoltarea Autoritatii de Management pentru Dezvoltare Rurala, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Astfel, ieri au fost lansate trei proiecte de infratire institutionala, care vor fi realizate in parteneriat cu institutii din state ale Uniunii Europene.
Astfel, pentru constituirea retelei de informatii contabile pentru agricultura, Romania va beneficia de un buget total de 1,4 milioane de euro, iar partenerii oficiali in acest program sunt ministerele agriculturii din Danemarca si Cehia.
Proiectul va pune la punct sistemul de informatii contabile pentru agricultura din Romania, care trebuie conectat la reteaua europeana de informatii contabile.
De asemenea, pentru implementarea sistemului de clasificare a carcaselor de animale in conformitate cu practicile din UE, Romania dispune de 1,5 milioane de euro. Astfel, va fi introdus sistemul EUROP de clasificare a carcaselor. Acest program este realizat in parteneriat cu institutii din Danemarca si Marea Britanie.
In acelasi timp, fonduri in valoare de 1,3 milioane de euro au ca destinatie dezvoltarea Autoritatii de Management pentru Dezvoltare Rurala si Piscicultura, institutie pentru aplicarea in Romania a politicii europene de dezvoltare rurala. Prin acest proiect se vor elabora Strategiile Nationale in domeniu, precum si Planurile Nationale aferente acestor domenii. Parteneri in implementarea programului sunt Ministerul Agriculturii din Franta, in consortiu cu ministerele agriculturii din Germania si Ungaria. (Senica Micu)