Comisia Europeana le-a cerut ieri tarilor membre UE sa creasca varsta de pensionare pentru a tine cont de imbatranirea populatiei si pentru ajutorarea finantelor publice ale statelor, deja afectate de criza. "In Europa este prevazut ca numarul pensionarilor sa se dubleze pana in 2060 in raport cu numarul persoanelor care le finanteaza pensiile: situatia actuala nu este pur si simplu viabila", a subliniat comisarul european pentru Munca, Laszlo Andor. In prezent, raportul este de patru persoane active la un pensionar cu varsta de peste 65 de ani in Europa, iar in 2060 acesta va fi de doua persoane active la una de peste 65 de ani, arata Comisia intr-un document publicat ieri, ce urmareste lansarea unei dezbateri pe tema viitorului sistemului de pensii in Europa. Pentru a remedia situatia actuala, "este necesar sa se analizeze cu atentie echilibrul dintre durata vietii profesionale si cea a pensiei", a explicat Andor.
Pe scurt, Comisia promoveaza o "crestere a varstei la care cetatenii pot inceta munca si primi pensie", pentru a se evita o distrugere a sistemului actual.
Executivul european ridica chiar problema introducerii unor "mecanisme de ajustare automata in functie de evolutia demografica" in sistemele de pensii, "in vederea echilibrarii timpului petrecut in activitate cu cel petrecut la pensie". "Mai multe state membre au adus dovada ca o ajustare automata a varstei de pensionare in functie de progresia viitoare a sperantei de viata constituie o solutie care ofera perspective bune de ameliorare a viabilitatii sistemului", subliniaza Laszlo Andor.

Spaniolii si germanii se vor pensiona la 67 de ani







In fata cresterii deficitelor publice si datoriilor, mai multe tari intentioneaza sa efectueze reforme in acest sens. Franta vrea sa creasca varsta minima de pensionare de la 60 la 62 de ani pana in 2018. Spania vrea sa ridice varsta legala de pensionare de la 65 la 67 de ani, la fel ca Germania, care vrea o crestere a varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani pana in 2029 pentru o pensie completa.