Potrivit normelor europene, in cazul mieilor si al iezilor, identificarea trebuie sa se realizeze prin aplicarea a doua crotalii, iar acest procedeu conditioneaza comercializarea animalelor. Romania a avut derogare pentru a identifica mieii cu o singura crotalie (marca metalica aplicata pe ureche pentru recunoastere), nu cu doua asa cum cere UE, doar pana la finele lui 2007,i ar comercializarea mieilor de Paste este ilegala, daca Autoritatea Veterinara nu va aplica cea de-a doua crotalie.
Chiar daca perioada de gratie acordata Romaniei a expirat la sfarsitul anului trecut, ANSVSA nu a demarat inca dubla identificare a mieilor, procedura de achizitie a celui de-al doilea mijloc de identificare fiind in derulare. Potrivit ANSVSA, aceasta situatie a fost cauzata de publicarea cu intarziere a deciziei Comisiei Europene cu privire la modalitatea in care trebuie sa se realizeze a doua identificare. Concret, pana in luna decembrie 2007, Comisia cerea ca al doilea mijloc de identificare sa fie unul electronic, dar a amanat aceasta obligativitate, pana in 2009, pentru toate statele membre. "Din cauza intarzierii cu care Comisia Europeana a oficializat amanarea datei obligatorii pentru aplicarea mijlocului electronic de identificare, ANSVSA a fost pusa in situatia de a demara cu intarziere procedurile de achizitie a celui de al doilea mijloc de identificare", potrivit ANSVSA.
Prin urmare, cel putin teoretic, mieii neidentificati cu doua crotalii, nu au voie sa paraseasca explotatia si deci nici sa fie comercializati, in perioada Sarbatorilor de Pasti.