Uniunea Europeana a acordat joi Romaniei cea de-a treia transa, in valoare de 1,15 mld. euro, din imprumutul agreat in anul 2009 pentru sprijinirea balantei de plati, dupa ce Comisia Europeana a evaluat pozitiv punerea in aplicare, de catre autoritati, a programului de politici economice convenit.
UE a platit joi, 1,15 miliarde de euro Romaniei, ceea ce reprezinta a treia transa a programului de asistenta a balantei de plati acordata Romaniei in mai 2009. Plata celei de-a treia transe urmeaza evaluarii pozitive de catre Comisie a implementarii de catre autoritatile romane a programului de politici economice din cadrul pachetului de asistenta multilaterala in valoare de 20 miliarde de euro", se arata intr-un comunicat emis joi de Comisia Europeana (CE).
Potrivit reprezentantilor CE, masurile de consolidare fiscala agreate cu autoritatile in mai si iunie au fost puse in aplicare asa cum a fost prevazut.
In plus, autoritatile au luat alte masuri pentru a compensa pentru cresterea economica mai slaba. Astfel, sub politicile curente si presupunand o executie bugetara riguroasa, Romania ar trebui sa atinga tintele de deficit pentru 2010 si respectiv 2011 (7,3 % si 4,9 % din PIB in termeni ESA). Romania isi mentine angajamentul de a-si reduce deficitul bugetar sub 3 % din PIB in 2012. Totodata, au fost realizate progrese bune in ceea ce priveste celelalte reforme din program, care reprezinta conditionalitati pentru celelalte transe ale imprumutului UE. Astfel, o reforma majoră a sistemului de pensii a fost recent adoptata de parlament, iar un consiliu fiscal independent a fost creat pentru a imbunatati cadrul de politici fiscale. Guvernul s-a angajat sa ia alte măsuri pentru a ameliora absorbtia fondurilor UE si pentru a combate evaziunea fiscala.
In comunicatul CE se mai spune ca autoritatile sunt pe cale sa puna ultimele retusuri normelor de aplicare a legii salarizarii unice. Legea salarizarii unice este o legislatie cheie pentru a asigura ca salariile din sectorul public sunt pe o traiectorie sustenabila.