Presedintele monopolului rus Gazprom, Aleksei Miller, a anuntat vineri ca Ucraina si-a redus de la mijlocul lunii decembrie volumele de gaz achizitionate din Rusia, din cauza dificultatilor foarte serioase pe care Kievul le are in a-si plati importurile.
Ucraina are "probleme foarte serioase cu plata livrarilor de gaz pentru decembrie", a afirmat Miller intr-o declaratie facuta la postul de televiziune Vesti. Gazprom considera "foarte serioasa situatia cu privire la plata pentru livrarile din decembrie", a subliniat Miller.
Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat pentru AFP ca, in opinia sa, Ucraina, aflata in dificultate financiara, nu a reusit sa-si plateasca factura de gaz pe decembrie pentru ca nu a obtinut de la Fondul Monetar International deblocarea unei noi transe didin imprumut.
Ucraina ar fi trebuit sa primeasca de la FMI 3,8 miliarde de dolari.
Intrebat ce se va intampla daca Ucraina nu isi achita factura pana la data limita de 11 ianuarie, purtatorul de cuvant a avertizat ca Gazprom va actiona "conform prevederilor contractului", o formula utilizata anterior de companie atunci cand intrerupea livrarile de gaz catre Ucraina. "La ora actuala, nu sunt motive obiective pentru a izbucni o noua criza", a adaugat totusi Kuprianov.
Premierul rus Vladimir Putin a avertizat in repetate randuri ca Rusia va intrerupe livrarile de gaz catre Ucraina, in cazul neplatii facturilor.