CorectNews.ro: Absent si din stadion si din imn (Autor : Sorin Rosca Stanescu

Ieri, Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a fost total absent. Si de pe stadionul de fotbal, unde nationala Romaniei s-a batut cu nationala Frantei, dar si din imnul de stat. De aici a iesit un urias tambalau, care are drept punct de plecare licenta lui Marcel Pavel, care, fiind pus in situatia de a canta doar doua strofe, pentru ca nu avea la dispozitie decat 3 minute, a eliminat, din motive politice, un vers care cuprindea cuvantul Traian. In timp ce absenta de pe stadion nu a starnit prea multe reactii, Televiziunea Publica avand o mare grija sa nu transmita imagini ale tribunei oficiale. Tocmai ca sa nu se interpreteze, in vreun fel, faptul ca presedintele nostru jucator a preferat sa stea acasa.
"Si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume/Triumfator in lupte, un nume de Traian!", asa suna strofa respectiva din imnul de stat. Numai ca Marcel Pavel a ales sa elimine versul care cuprinde numele de Traian. De ce? Cunoscutul artist a dat o explicatie logica. "Ca sa nu se interpreteze politic". Ce s-ar fi putut interpreta politic? La ce se refera cu exactitate Marcel Pavel? Avand o vasta experienta a salilor de spectacol, reusind sa evalueze si sa anticipeze reactiile unei multimi de oameni, Marcel Pavel a anticipat posibilitatea, cat se poate de plauzibila, ca cei aproape 60 de mii de spectatori ai meciului de fotbal Romania - Franta, la auzul numelui lui Traian, sa inceapa sa huiduie. Ceea ce ar fi putut fi interpretat de partizanii mai vocali ai Presedintelui Traian Basescu drept o insulta adusa chiar imnului national al Romaniei. In dorinta de a evita producerea unui asemenea incident, Marcel Pavel a preferat sa elimine pur si simplu un vers. Cred ca a procedat cu intelepciune.
Si tot cu intelepciune cred ca a procedat si Presedintele Traian Basescu, refuzand invitatia de a fi prezent in tribuna oficiala intr-un moment atat de important dar in care exista, in mod evident, si pericolul ca aproape 60 de mii de romani sa-l huiduie.
Si daca tot consider ca atat Marcel Pavel, cat si Traian Basescu au evitat cu abilitate primejdia unui scandal public de mari proportii, atunci si Televiziunea Publica merita doua cuvinte. De ce? Am consemnat la inceputul acestui material faptul ca nu au fost transmise imagini din loja oficiala. Daca ar fi fost transmise, in primul si in primul rand, o tara intreaga ar fi fost surprinsa ca presedintele nostru jucator, care in trecut nu scapa niciun prilej pentru a se afisa la meciurile de fotbal pentru a se scalda in multime, acum a lipsit. Pur si simplu. Fara nicio explicatie. Cumva, pe sest. Si este cu neputinta ca acest eveniment sa nu iste comentarii in randul populatiei. Orice fel de comentarii, avand ca punct de plecare aceasta absenta, ar fi fost de natura sa-i aduca domnului Traian Basescu si mai multe prejudicii decat i-a adus pana in prezent faptul ca a dirijat cu o mana de fier politica Executivului de la Bucuresti. O politica care a bagat groaza in romani. Asa ca si singura televiziune care lucreaza pe bani publici a procedat tot intelept, protejandu-l pe presedintele care i-a numit in functii importante pe cei care conduc aceasta prestigioasa institutie.