Lucian Pirvoiu nu mai prezinta "Ora de Stiri" de la TVR pentru ca a facut "afirmatii inacceptabile" in emisiune
Jurnalistul Lucian Pirvoiu nu va mai prezenta emisiunea "Ora de Stiri", "in urma afirmatiilor inacceptabile" facute in editia de miercuri a programului, pana la o concluzie a Comisiei de Etica din TVR, sesizata in acest caz, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Televiziunea Publica.
"In urma afirmatiilor inacceptabile facute de jurnalistul Lucian Pirvoiu la "Ora de Stiri" din data de 27 iulie, in legatura cu vizita ambasadorului britanic in Ferentari, conducerea Directiei Emisiuni Informative si Sport a decis, impreuna cu directoarea Departamentului Emisiuni Informative, ca Lucian Pirvoiu sa nu mai prezinte "Ora de Stiri", pana la concluzia Comisiei de Etica si Arbitraj din TVR, sesizata in acest caz", se arata in comunicatul TVR.
Potrivit comunicatului, tema discutiei din editia de miercuri a emisiunii "Ora de Stiri" a fost evenimentul organizat de Ambasada Marii Britanii in cartierul bucurestean Ferentari pentru a marca numaratoarea inversa pana la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.
"Afirmatiile care se abat de la echidistanta jurnalistica au fost facute de prezentator in discutia purtata in studio cu Valeriu Nicolae, fondator si presedinte al "Policy Center for Roma and Minorities", Vasile Ostaciuc - sociolog si prin legatura telefonica avuta cu primarul sectorului 5, Marian Vanghelie", se mai spune in comunicatul Televiziunii Romane.
Decizia TVR vine dupa ce ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) a atras atentia, intr-o sesizare postata joi pe site-ul propriu, asupra "atitudinii vadit rasiste" a prezentatorului emisiunii "Ora de Stiri", Lucian Pirvoiu.
In sesizarea semnata de Mircea Toma, presedintele ActiveWatch - AMP, si adresata Comisiei de Etica a TVR si directorului Directiei Emisiuni Informative si Sport din TVR, Rodica Culcer, se spune ca in editia emisiunii "Ora de Stiri" din 27 iulie 2011 a fost prezentata stirea cu titlul: "Jocurile Olimpice au inceput... in Ferentari. Analiza Orei de stiri".
ActiveWatch prezinta si un extras din sinteza stirii, asa cum apare pe site-ul TVR: "Ambasada Marii Britanii a ales unul dintre cele mai sarace cartiere in care sa marcheze deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra. In cadrul 'Jocurilor Olimpice' din Ferentari, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii, muzicianul Damian Draghici si sportivul Marian Simion au incins o partida de fotbal cu micutii de la Clubul pentru Educatie Alternativa. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti e convins ca sportul ii va ajuta si pe oamenii din acest cartier. 'Incepe numaratoarea inversa pana la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra, iar mesajul pe care vrem sa-l transmitem prin acest eveniment este acela ca sportul este totul. Am regasit in Ferentari spiritul de Olimpiada'", a spus Martin Harris".
Potrivit sesizarii ActiveWatch, "prezentatorul (Lucian Pirvoiu, n.r.) a deschis dezbaterea din studio, dupa difuzarea stirii, intrebandu-l pe invitatul sau, Valeriu Nicolae, organizator al evenimentelor prezentate in stire: 'Domnule Nicolae (...) in stirea de mai devreme ambasadorul Marii Britanii spunea ca a descoperit in Ferentari spiritul olimpic. Sa fim seriosi, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele, la tras in vena?'".
"Consideram ca intrebarea prezentatorului descrie o atitudine discriminatorie fata de locuitorii cartierului Ferentari, promovand stereotipuri si etichetandu-i pe locuitorii cartierului si pe tinerii implicati in proiect ca fiind hoti si consumatori de droguri. Preocuparea prezentatorului pare sa fie mai degraba aceea de a promova senzationalismul si nu aceea de a discuta o problema de interes public (educatia copiilor aflati in situatii dezavantajate). Lucian Pirvoiu nu se afla la primul derapaj de acest fel. O analiza a prestatiei sale ar scoate la iveala cel putin o situatie in care etnia unor persoane a fost mentionata in context infractional, fara ca acest lucru sa fie justificat de necesitatea de informare a publicului", se mai arata in sesizarea ActiveWatch, facandu-se referire la "buletinul de stiri din 2 mai 2011".
Potrivit ActiveWatch, "atitudinea moderatorului Pirvoiu incalca etica jurnalistica". "Consideram ca aceasta atitudine nu isi are locul in stirile televiziunii publice, care ar trebui sa fie un standard pentru mass-media din Romania si sa promoveze jurnalismul profesionist, practicat in interes public, cu respect fata de minoritati si fata de grupurile dezavantajate", se mai spune in sesizare.
Totodata, ActiveWatch a solicitat Comisiei de Etica a TVR si Rodicai Culcer sa analizeze "daca Lucian Pirvoiu a incalcat sau nu, prin prestatia sa jurnalistica, Statutul Jurnalistului din TVR si sa comunice public concluziile cat mai curand posibil".
"Ora de Stiri" este principalul program informativ al TVR 2 si este difuzat in fiecare zi, de luni pana duminica, de la ora 22.00. In cei peste cinci ani de cand se difuzeaza la TVR 2, emisiunea "Ora de Stiri", inspirata din programul "Newsnight" al BBC2, a devenit un program de referinta pentru TVR. Pe langa prezentarea principalelor informatii, formatul prevede si o discutie aprofundata, cu unul-doi invitati, pe marginea celei mai importante stiri a zilei, potrivit Televiziunii Publice.