Zeci de persoane fizice cu afaceri mari in agricultura au fost puse sa plateasca TVA de milioane de lei, pe trei ani in urma. Aflati din GdS care sunt localitatile in care fermierii sunt cautati de Fisc, sa plateasca TVA.
Un agricultor din Plenita detine recordul in materie de TVA care trebuie platit statului pentru ca a muncit sute de hectare pe persoana fizica, dar nu s-a inregistrat ca platitor de TVA, asa cum prevede legea fiscala. Fiscul i-a stabilit omului de plata 253.914 lei, reprezentand TVA si dobanzi, respectiv penalitati. In situatia agricultorului din Plenita sunt alti 29 de oameni, care "au incasat venituri din valorificarea produselor obtinute de pe terenurile cultivate de ei, terenuri pe care le aveau in exploatare, dar nu erau inregistrati ca platitori de TVA", a spus Ioan Filipescu, director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. In total, cei 30 de agricultori descoperiti de Fisc au de plata statului 2.057.000 de lei. Din aceasta suma, statul a incasat destul de putin: 319.279 de lei, adica putin peste 15%

Doar trei contestatii

Directorul adjunct al DGFP Dolj spune ca, pana la sfarsitul anului, vor fi verificati zeci de agricultori care au lucrat, in ultimii trei ani, sute de hectare de teren pe persoana fizica. Localitatile in care se gasesc cei mai multi agricultori care au in arenda - pe persoana fizica - sute sau chiar mii de hectare de teren sunt Maglavit, Poiana Mare, Plenita, Valea Stanciului, Leu, Vartop, Orodel, Unirea, Caraula, Macesul de Sus, Bailesti, Rast si vor urma si alte localitati pe lista celor de la Finante. Dintre cei 30 de fermieri prinsi de Fiscul doljean ca nu si-au declarat si platit TVA, doar trei au contestat in instanta sumele calculate de inspectorii statului.
Cea mai mare suprafata lucrata pe persoana fizica si descoperita pana acum a fost in comuna Macesu de Sus, unde un localnic a lucrat 1.471 de hectare de teren. Foarte multi dintre agricultorii care nu plateau TVA la stat au cultivat anual, in medie, 500-600 de hectare de fiecare. Legea fiscala spune ca aceia care au obtinut intr-un an mai mult de echivalentul in lei a 35.000 de euro din activitati economice trebuie sa plateasca statului TVA, deci sa se inregistreze ca platitor de TVA. Masura a fost aprig contestata de agricultori. In urma cu ceva vreme, unii fermieri declarau pentru GdS ca nu sunt de acord cu modul de calcul al TVA stabilit de inspectorii fiscali. Cu toate acestea, doar trei agricultori au contestat in instanta sumele, restul fie au inceput sa plateasca, fie asteapta sa valorifice productia de anul acesta, spune Ioan Filipescu.
Cum a stabilit Fiscul sumele

Directorul adjunct al DGFP Dolj, care este si seful Activitatii de Inspectie Fiscala din cadrul Finantelor doljene, a precizat modul de calcul al sumelor datorate de agricultori. Din baza de date a APIA s-au luat suprafetele cultivate de fiecare persoana si structura acestora (cate de grau, cate de porumb etc.), apoi s-a luat de la primaria fiecarei localitati productia medie la hectar pe fiecare cultura, respectiv pe fiecare an analizat, iar de la Consiliul Judetean Dolj s-a tinut cont de preturile medii stabilite pe judet la produsele agricole cultivate.

Fiscul castiga in procesele de TVA la imobiliare

Problema platii TVA pe persoana fizica a aparut in Dolj inca din 2008, de cand au fost descoperiti mai multi dezvoltatori imobiliari care construiau case sau apartamente pe care le vindeau apoi pe persoana fizica, fara sa plateasca la stat TVA aferent tranzactiilor. Daca anul trecut, doi astfel de dezvoltatori au castigat in fata Fiscului, acum s-a inregistrat primul castig al statului. Fiscul a castigat in fata lui George Doru Hirzoiu, iar solutia data de instanta a ramas irevocabila. Pe portalul Curtii de Apel Craiova figureaza faptul ca Hirzoiu a cerut revizuirea cazului. Suma pe care omul trebuie sa o plateasca Fiscului este de 190.000 de lei.