Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de finante, Sebastian Vladescu, au anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul PNL, ca TVA nu se va majora, iar din 2006 se vor reduce contributiile la asigurarile sociale. „Nivelul taxelor pe baza carora se va stabili bugetul va fi urmatorul: TVA va ramine 19%, cota unica va fi 16%, iar contributiile pentru asigurari sociale se vor diminua cu un procent care se va stabili saptaminile viitoare“, a explicat Vladescu.

Astfel s-a realizat consensul in Alianta. Atit liberalii, cit si pedistii sint de acord cu aceasta ordine fiscala. „Orice politica care e strins legata de cresterea sau majorarea unei taxe nu poate genera venituri suplimentare mai mari de unu la suta“, a argumentat Vladescu. Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca declaratiile lui Vladescu sint sustinute de PNL. „Punctul de vedere al ministrului a fost bazat pe o analiza pe care a facut-o de cind se afla la minister, cu privire la optiunile economice majore ale Romaniei din perioada urmatoare, din perspectiva aderarii la UE“, a explicat Tariceanu.

El a spus ca BPC a hotarit ca nu este nevoie de o majorare a TVA. „De asemenea, vom mentine cota unica de impozitare de 16% in ceea ce priveste veniturile salariale si in ceea ce priveste profiturile la nivelul intreprinderilor. Totodata, afirmam ca dorim sa ne respectam angajamentele pe care le-am luat cu privire la reducerea contributiilor la asigurarile de sanatate. Din aceasta perspectiva, vom asista, incepind de la anul, la o reducere a acestor contributii“, a completat premierul.

Premierul considera ca, simultan, va fi nevoie de foarte multa grija in ceea ce priveste cheltuielile de la buget, precum si o mai mare grija pentru cheltuirea banului public. Seful guvernului crede ca toate aceste masuri vor permite economiei romane sa se dezvolte sanatos, sa fie mai atractiva, atit pentru mediul de afaceri autohton, cit si pentru investitorii straini. Adriean Videanu, vicepresedintele PD, s-a pronuntat, saptamina trecuta, in numele partidului, impotriva majorarii TVA. El a spus ca majorarea TVA, in loc sa aduca venituri suplimentare la buget, ar putea duce la diminuarea acestora, deoarece o parte din economia fiscalizata ar putea sa se replieze in economia neagra.

Cum numai PNL mai ramasese sa-si dea acordul, hotarirea pare definitiva. Ideea majorarii TVA a fost lansata acum citeva luni de fostul ministru de finante, Ionut Popescu. El a preluat asfel o recomandare din partea FMI, care „oferea“ ca solutie la o eventuala scadere de venituri provocate de cota unica marirea taxei pe valoarea adaugata.

Inflatia pe 2006 ramine la 5%

In conditiile actuale, BNR nu va mai fi nevoita sa urce tinta de inflatie pentru anul viitor. Astfel, dupa calculele bancii centrale, in 2006, preturile de consum ar trebui sa avanseze cu numai 5%. Daca guvernul hotara sa mareasca TVA, BNR ar fi tintit o inflatie de 6,5%.