Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat ieri ca Banca Nationala a Romaniei a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a cresterii TVA. "In trimestrul II din 2010, rata inflatiei s-a mentinut in intervalul tintit de BNR, cu variatii modeste", a declarat Mugur Isarescu, care a prezentat ieri raportul pe inflatie. El a precizat ca inflatia a fost mentinuta de presiunile din partea monedei nationale, dar si de deciziile guvernului legate de politica fiscala.

Cresterile de peste 4%, nejustificate

Conform guvernatorului BNR preturile vor creste intr-o prima runda cu 3% in urma majorarii TVA cu cinci puncte procentuale de la 19%. In acelasi timp, Mugur Isarescu considera ca efectele de runda a doua vor fi modeste, concretizandu-se intr-o crestere a preturilor de 1%.
Fumatorii vor scoate tot mai multi bani din buzunare pentru a-si satisface viciul. Pretul unui pachet de tigari va creste cu peste 5%, ca urmare a majorarii TVA. Aceasta scumpire, spune Mugur Isarescu, este cauzata de faptul ca acciza se va aplica la un nivel de baza mai inalt.
In ceea ce priveste prognoza de inflatie pentru acest an, BNR a ajustat estimarile initiale, de la 3,7% la 7,8%.
Seful misiunii de evaluare a FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, la finele ultimei vizite la Bucuresti, ca inflatia ar putea ajunge la 7-8% anul acesta, nivel estimat si de guvernatorul BNR in urma cu cateva saptamani.

Viata scumpa pentru romani







Un studiu realizat de cercetatori ai Academiei Romane arata ca romanii sunt la fel de saraci ca in 1989. Analiza indica faptul ca cea mai grava situatie se intalneste la sate si in zona de nord-est a tarii. Potrivit raportului, o prima explozie a saraciei s-a produs intre 1991 si 1994. Economia a inceput apoi sa dea semne de revenire, dupa care, saracia a lovit din nou si a inceput sa se resimta crunt din 2009. Cercetatorii spun ca tendinta nu pare sa se schimbe nici pentru 2010 sau 2011. Conform studiului, o familie cu doi copii, care se bazeaza pe doua salarii minime, se va confrunta mereu cu o saracie severa. Mai exact, va avea de fiecare data, sub 50 % din nivelul minim al unui trai decent.