Turismul romanesc a inceput sa se dezvolte in ultima perioada, un raport al Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor aratand ca, pana in 2016, Romania va ocupa locul 4 ca ritm de crestere la nivel global. De asemenea, industria de profil va genera o activitate economica de peste 28 de miliarde de dolari, iar investitiile in turismul romanesc vor aduce aproximativ 2,6 milioane de dolari.

Dar cum este de fapt turismul romanesc in prezent?

Acelasi raport arata ca tara noastra se afla inca in urma Bulgariei. Astfel, chiar daca acest domeniu va continua sa se dezvolte in urmatorii 10 ani, vecina noastra se descurca mai bine la atragerea turistilor. Spre exemplu, in 2006, cetatenii bulgari vor cheltui pentru calatorii dublu fata de noi. Ca o comparatie, in Romania doar 3,9% din totalul cheltuielilor se duce pe turism si calatorii, in timp ce bugetul alocat de bulgari se ridica la 7,5%.
Analistii sunt totusi optimisti pentru acest an, cand se estimeaza ca turismul si calatoriile vor genera o activitate totala de 7,1 miliarde de dolari, cu 9,2% mai mult decat anul trecut. Din document mai reiese ca tara noastra surclaseaza Bulgaria la cheltuielile guvernamentale pentru turism. Pentru acest an, se preconizeaza ca agentiile guvernamentale romanesti sa aloce turismului 4,3% din cheltuieli, in timp de bulgarii vor aloca doar 3,2%.

485.000 de locuri de munca, in 2006

Dezvoltarea turismului aduce locuri noi de munca. Numai in acest an vor exista 485.000 de joburi, ceea ce ar reprezenta 5,8% din totalul locurilor de munca la nivel national, se mai arata in raportul Consiliului Mondial. Romania ocupa insa locul 142 din 174 de tari studiate in raport la acest capitol. Dintre tarile aflate inaintea noastra, se afla Croatia si Slovenia.
Cum este sfatuita Romania? In primul rand, tara noastra ar trebui sa studieze, printre altele, asteptarile pietei, sa promoveze traditiile locale si sa incurajeze turismul balnear sau lunar.