Hotelierii din Romania saluta masura impusa de catre Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), ca personalul angajat in hotelurile din Romania sa aiba cursuri de specialitate. Potrivit lui Mihai Rajnita, secretar general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), aceasta initiativa este benefica atat pentru angajatori, cat si pentru clienti, deoarece calitatea serviciilor va creste. In plus, el a aratat ca din '90 incoace nu s-au mai cheltuit bani pentru resursa umana din acest domeniu. In ceea ce priveste personalul calificat din domeniu, Rasnita a dat ca exemplu faptul ca tara noastra se confrunta cu o lipsa de 25.000 de bucatari calificati la nivel national. ßcolile, atat din sistemul public, cat si din sistemul privat, care formeaza personal calificat adult, nu fac fata cerintelor industriei.
Pe de alta parte, termenul de sase luni prevazut de ANT pentru ca personalul din hoteluri sa aiba cursuri de specialitate nu permite formarea, de exemplu, a unor maestri in arta culinara, care pot atinge acest stadiu de pregatire in 8-10 ani. Lipsa personalului in acest domeniu este cauzata si de faptul ca salariile sunt foarte mici, acest sector reprezentand penultimul sector al economiei in ceea ce priveste nivelul salariilor, a afirmat secretarul general al FIHR. El a aratat ca hotelurile de pe Litoral care practica turismul de sezon se confrunta cu o mare problema in aceasta privinta, deoarece nu au capacitatea sa asigure forta calificata de munca. ßi asta pentru ca personalul calificat prefera sa mearga sa lucreze in Occident trei luni, pe salarii mai mari, decat sa lucreze trei luni pe litoralul romanesc. Hotelurile de la munte se afla intr-o alta situatie, pentru ca ele au o forta de munca relativ stabila.
Rasnita a mai aratat ca angajatorii se confrunta si cu o alta problema, referitoare la calificarea personalului. Astfel, el a spus ca exista situatii in care, desi au un certificat de calificare, bucatarii nu pot deosebi nici macar ustensilele de bucatarie. (Simona Necula)