Camera de Comert si Industrie Bihor in calitate de beneficiar, avand ca parteneri Agentia de Dezvoltare a judetului Hajdú Bihar si Camera de Comert si Industrie Hajdú Bihar (Ungaria), a realizat si a lansat proiectul "Unitate si diversitate in turismul Euroregiunii Bihor-Hajdú Bihar".
Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Ministerul Integrarii Europene in calitate de Autoritate Contractanta si a fost pregatit timp de un an. De fapt, lucrarea a fost lansata ieri, la Restaurantul Transilvania din Oradea, cu doua zile inainte de termen. La eveniment a fost prezent si Ioan Micula, presedintele CCI Bihor, alaturi de Viorel Micula, presedinte European Drinks.
Ioan Micula a precizat ca institutia pe care o conduce la ora actuala a lansat, incepand cu 1998, cinci proiecte transfrontaliere, cu bani nerambursabili de la UE. Ultimul dintre ele, lansat, ieri, se numeste "Unitate si diversitate in turismul Euroregiunii", partener fiind Agentia de Dezvoltare a judetului Hajdú-Bihar si CCI din judetul vecin din Ungaria. Din banii primiti prin Programul PHARE CBC 2004 au fost tiparite 1.500 de brosuri si 1.000 de CD-uri destinate autoritatilor locale din Bihor si Hajdú-Bihar, ambasadelor, ministerelor, ANDR-urilor din Romania si Ungaria, primariilor din Bihor si Hajdú-Bihar, asociatiilor patronale s.a.
Scopul declarat: atragerea de turisti in zona
Constantin Badea, managerul acestui proiect, a prezentat materialele realizate in cadrul proiectului: brosura "Pachete turistice dedicate in turismul Euroregiunii Bihor - Hajdu Bihar", editata in sase limbi (romana, maghiara, engleza, germana, franceza, italiana), CD-ROM care contine varianta electronica a materialelor elaborate si pagina de internet www.tourismbihor.info. De asemenea, participantii au fost informati despre experientele implementarii proiectului. Scopul declarat al proiectului este atragerea de turisti in Euroregiune, dar mai ales in Bihor. De asemenea, informatiile trebuie sa ajunga la toti cei interesati in dezvoltarea sectorului turistic din euroregiune si in promovarea si dezvoltarea turismului in Euroregiunea Bihor - Hajdú Bihar. Pachetele turistice pe domeniul cultural, religios si de patrimoniu cuprind: pachetul I (arhitectura, muzee si istorie in Euroregiune); pachetul II (monumente istorice, biserici romanice si gotice); pachetul III (biserici de lemn si monumente de arhitectura). Pachetele turistice pe domeniul peisagistic (munte, pusta): pachetul I - Parcul Natural Apuseni, zona umeda Cefa-Radvani, Parcul National Hortobagni; pachetul II - Muntii Padurea Craiului, Muntii Codru Moma, Zona umeda Cefa-Radvani, parcul din Ungaria. Proiectul mai curpinde si pachete turistice pe domeniul balnear si pachete turistice pe domeniul traditii rurale (mestesuguri, mod de viata autentic).