Atunci cand dorim sa petrecem un concediu deosebit ne gandim, in primul rand, la posibilitatile de agrement. Si nu putini sunt aceia care doresc sa foloseasca acest timp liber pentru a mai invata cate ceva. Un tip de turism mai putin cunoscut, dar care are din ce in ce mai multi adepti in ultima vreme, este turismul ecvestru sau turismul de calarie.

Cine crede ca in Romania se practica doar turismul clasic se insala. In ultimii ani, in tara noastra a inceput sa prinda contur turismul ecvestru, adica turismul de calarie. Cu ceva timp in urma, reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva s-au gandit ca ar fi pacat sa nu urmam si noi exemplul tarilor din UE, unde turismul ecvestru aduce profituri frumusele. Acesta are doua subforme: turismul de agrement, unde se folosesc atelaje, si turismul de calarie. Pentru prima subforma se folosesc trasuri, care pot fi conduse de unul sau doi cai, manevrati de un angajat al Romsilva. Turismul de calarie presupune o mai mare atentie atat din partea prestatorului de servicii, cat si din partea clientului. In functie de experienta in calarie a turistului (de multe ori acesta abia invata sa calareasca), se alege dificultatea traseului care urmeaza a fi parcurs calare si tot in functie de aceasta se stabileste si “agresivitatea“ calului. Ambele subforme de turism se desfasoara sub stricta supraveghere.

Cat ne costa turismul ecvestru?

Tarifele practicate in turismul ecvestru sunt relativ mici in comparatie cu cele de peste hotare. Astfel, in turismul calare, pot participa si copiii care, pentru 3 euro, se pot plimba calare pe un poney timp de 30 de minute. Tot o jumatate de ora, amatorii pot calari la tariful de 6 euro. Acest pret poate fi platit si pentru o plimbare cu trasura cu un cal, timp de 30 de minute, pretul crescand la 8 euro in cazul in care clientul doreste un atelaj cu doi cai.
In turismul ecvestru, la cererea clientului, se pot organiza programe preferentiale. Spre exemplu, pentru vizitarea unei herghelii, se plateste echivalentrul a 1,5 euro, existand posibilitatea unor reduceri, in functie de numarul de vizitatori. De asemenea, doritorii pot urma un curs de calarie, pentru care incepatorii platesc 10 euro de persoana, iar calaretii avansati echivalentul a 15 euro. Cele mai mari tarife sunt percepute la demonstratiile si prezentarile ecvestre, cu sportivi de performanta, pentru care trebuie sa scoti din buzunar 30 de euro. De mentionat faptul ca la tarifele de mai sus se adauga TVA.
In momentul de fata, 16 herghelii din intreaga tara pot pune la dispozitia turistilor un efectiv de 200 de cai, special antrenati pentru astfel de activitati. Amatorii de turism ecvestru se pot adresa ocoalelor silvice din judetul in care vor sa-si petreaca vacanta.