Integrarea europeana a Romaniei va avea un impact pozitiv asupra sectorului turistic, intrucat va facilita accesarea unor fonduri comunitare pentru investitii in infrastructura si va creste atractivitatea pentru organizatorii internationali de evenimente. "Impactul pe termen scurt al aderarii Romaniei la UE asupra
industriei turistice consta in atragerea unor investitii semnificative atat pentru industria hoteliera, cat si pentru loisir", este de parere secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Mihai Rijnita.
Potrivit acestuia, principalele avantaje ale aderarii pentru turism vin din posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru pregatirea resurselor umane, restaurarea si valorificarea patrimoniului istoric si cultural si pentru cresterea calitatii serviciilor de cazare si agrement. Totodata, turismul romanesc va beneficia de pe urma construirii de magistrale rutiere si feroviare pe coridoarele 4 si 9. La capitolul riscuri, Rijnita enumera ratarea "trenului accesarii fondurilor din prostie, incompetenta sau cardasii politice". Segmentul care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma aderarii este cel al turismului de afaceri, care s-a dezvoltat mult in ultimii ani, dar care intarzie inca sa atraga un numar important de evenimente internationale mari. Principalele motive sunt lipsa unor centre de conferinte care sa permita organizarea unor evenimente cu mii de participanti, infrastructura de transport greoaie si lipsa de promovare pe piata internationala de profil. "Cea mai mare crestere a turismului romanesc va fi inregistrata pe segmentul turismului de evenimente, datorita cresterii accelerate a pietei afacerilor din Romania. Acest lucru reclama investitii in infrastructura si in hotelurile cu confort sporit, pentru a fi in masura ca turismul de evenimente sa raspunda cererii care se va mari simtitor odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Aceasta cerere va compensa pierderile pe care le va avea turismul ca urmare a eliminarii turismului sindical", sustine purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu.
Cresterea
turismului
de business
va fi de 15-20%
Conform estimarilor ANAT, turismul de business va creste pe termen scurt cu circa 15-20% pe an. "In Occident, statiunile balneoclimaterice sunt dedicate in special prevenirii si refacerii, nu tratamentului. Majoritatea turistilor fac parte cel putin din clasa medie, sunt manageri care cheltuiesc si mii de euro pentru un astfel de sejur. Acestia doresc eliminarea stresului si mentinerea in forma.
In Romania, majoritatea turistilor din statiunile balneare sunt pensionari si persoane de peste 45-50 de ani, care doresc sa urmeze proceduri de tratament", a aratat Badulescu. Schimbarea clientelei va obliga companiile balneare sa realizeze investitii in modernizarea hotelurilor, a bazelor de tratament si a zonei de agrement, o tendinta vizibila deja in cazul unor statiuni din Transilvania si Banat (Balványos, Sovata, Baile Felix, Baile Herculane). "In 2006, investitiile in zona balneo s-au cifrat la 150 de milioane de euro, fondurile fiind alocate pentru modernizari sau constructii de noi facilitati", a declarat secretarul general al Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear, Rodica Pencea. Ea a adaugat ca numarul de turisti ar putea creste anul acesta, dar evolutia depinde si de introducerea sau nu a sistemului tichetelor de vacanta sau a altor masuri de protectie sindicala.