Federatia Patronilor Bihor a organizat, ieri, la hotelul Dacia-Continental, a doua editie a conferintei "Turismul romanesc actual si in perspectiva". Desi au fost invitate mai multe personalitati, reprezentanti ai unor ministere, numai Lucia Morariu - secretar de stat in cadrul Ministerului pentru IMM a raspuns invitatiei. Conducerea federatiei anuntase in urma cu cateva zile ca a trimis invitatii la 430 de agenti economici care fiinteaza in turism. Cu toate acestea, numai 10-12 au fost interesati de eveniment.
Ioan Lucian, presedintele FPB, s-a aratat dezamagit de slaba prezenta, concluzionand ca asta arata faptul ca ori turismul bihorean merge struna, ori cei implicati in aceasta industrie nu sunt interesati. Din partea oficialilor oradeni au participat primarul Mihai Groza, viceprimarul Bíró Rozália, subprefectul Tódor Albert si Maria Tatar - presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural Euroregiunea Nord-Vest. Fiecare dintre reprezentantii adiministratiei locale s-a intrecut in declaratii pro-turism, in prezentarea de proiecte, insa Lucia Morariu le-a taiat elanul, spunand ca fara infrastructura nu poate exista turism in Oradea si, implicit, in judetul Bihor. "Am intarziat la acest eveniment din cauza proastei gestionari a drumurilor din judetul dumneavoastra si a Aeroportului Oradea. Ca sa pot fi prezenta astazi aici, a trebuit sa aterizez aseara la Timisoara, iar de acolo sa iau o masina. Cum vreti sa aveti un turism european daca nu aveti cu ce sa aduceti turistii aici? Nu se poate asa ceva! Cred ca fondurile europene care se vor derula pot reglementa acest impediment. Trebuie ca si autoritatile locale sa se implice, altfel nu puteti face fata concurentei. Ministerul pe care il reprezint pune la bataie mai multe fonduri: 75 de milioane de euro pentru consolidarea si impunerea brandurilor, 20 de milioane de euro pentru crearea a 10 centre de informare turistica (dintre care unul la CJ Bihor, in Oradea) si 50 de milioane de euro pentru promovarea produselor turistice locale. Va spun, fara aportul unor firme de consultanta, nu veti putea intocmi proiecte eligibile", a precizat secretarul de stat.
Livia Banu, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Oradea pentru granita romano-ungara, a prezentat asistentei un studiu de caz, prin care a aratat greutatile pe care solicitantii de fonduri europene le intampina in elaborarea proiectelor si pasii care trebuie urmati, iar Ioan Lucian a lansat chemarea catre operatorii din turism sa infiinteze un cluster (o forma asociativa ai carei membri isi pot pastra independenta juridica), singurul care ii poate face mai puternici in oferirea de servicii atractive turistilor si ii poate face puternici in aceasta piata concurentiala a turismului european.
Intrebata daca SC Turism Felix va putea beneficia de fondurile europene potrivit Planului Operational POR, secretarul de stat a spus, sec, ca nu va beneficia.