Peste 150 de cabane vanatoresti din toata tara vor fi incluse in circuitul turistic in urmatorii doi ani. Multe dintre acestea l-au gazduit chiar pe Nicolae Ceausescu in campaniile sale de vanatoare. Conducerea Romsilva considera ca vanatorii veniti din strainatate vor fi atrasi de aceste cabane si vor “rotunji“ semnificativ veniturile regiei.

Pentru a atrage mai multi vanatori veniti din strainatate, Romsilva vrea sa finalizeze modernizarile la toate cabanele vanatoresti din tara. Un loc aparte in planul de modernizare il ocupa cele sapte-opt cabane pe care le folosea Nicolae Ceausescu.
Directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva, Simion Maftei, ne-a declarat ca “in ultimii 10 ani cabanele s-au aflat intr-un proces continuu de modernizare, peste 220 de miliarde de lei fiind investiti numai din 2000 incoace“. Maftei vrea sa obtina cat mai repede autorizatii de functionare pentru o prima parte dintre aceste cabane, iar de anul viitor majoritatea lor ar trebui sa intre in circuitul turistic.
Pe de alta parte, referitor la cabanele fostului dictator, Maftei a recunoscut ca mai sunt multe lucruri de facut pentru ca aceste cabane sa ajunga la standarde europene. “Daca in anii ’80 acestea erau dotate corespunzator, nu acelasi lucru se poate spune in prezent, cand pretentiile s-au schimbat, a precizat directorul general Romsilva. Maftei a mai aratat ca in acest moment toate cabanele se afla intr-un stadiu de evaluare.

In timp ce la altii e un lux, tot romanul poate sa vaneze

Cateva zile pe an, in sezonul de vanatoare, strainii bat cale lunga pentru a obtine un trofeu in padurile de la noi. Directorul RNP declara la inceputul lui martie: “Pentru a majora veniturile regiei, in acest an isi propune sa obtina din incasarile din activitatea de vanatoare circa 3,6 milioane de euro, fata de 3 milioane de euro incasate anul trecut, cea mai mare parte provenind, in special, de la vanatorii straini. Ca o comparatie, Maftei a precizat: “Ungaria obtine venituri mult mai mari ca noi din incasarile de la vanatorii straini“. El a adaugat ca in Romania vanatoarea este considerata un sport de masa, in conditiile in care, in celelalte tari, este un lux. De asemenea, in ceea ce priveste modul in care un vanator strain intra in tara, directorul Romsilva a mentionat ca acesta poate trece granita, cu propria-i arma si cu munitie, doar daca obtine o invitatie din partea RNP. Intermediarii in toata aceasta afacere sunt firmele de vanatoare.

Strainii dau mii de euro ca sa vaneze la noi

Taxele se achita in functie de vanat. De pilda, daca un vana-tor strain vaneaza un cerb de 210 puncte (un numar al trofeului stabilit de catre Comitetul International de Vanatoare), el va plati o taxa de 3.000 de euro.
Nu aceeasi taxa o plateste romanul, care va scoate din buzunar doar 21 de milioane de lei. Taxele pentru trofeu sunt diferite la mistret unde, pentru un trofeu de 120 de puncte, strainul plateste 750 de euro, iar romanul 1,6 milioane de lei.
La urs, pentru un trofeu de 350 de puncte strainul va plati 5.000 de euro, iar un vanator roman va scoate din buzunar 103 milioane de lei. Explicatia unei taxe atat de ridicate este data atat de statutul special pe care il are ursul, cat si de faptul ca vanatoarea este mult mai dificila.
Taxele pentru organizarea vanatorii se platesc separat. Astfel, strainul plateste, pentru o zi, un pret mediu de 210 euro la vanatoarea de mistreti, 335 de euro la ursi si 100 de euro la cerbi.