Neintelegerile dintre sindicatul “Farul” si AFDJ Galati provoaca valuri puternice.

Cu putina vreme in urma, reprezentantii sindicali anuntau ca vor renunta la politeturi si vor lupta cu toate armele permise de lege impotriva Cosiliului de Administratiei al unitatii, motivul fiind intentia conducerii de a concedia mai multi salariati considerati a fi neproductivi.

Conform declaratiilor liderului de la “Farul”, Stefan Frunza, intr-o nota emisa de ministrul Transportului se arata ca pentru anul 2005 nu au fost prevazute reduceri de personal la AFDJ Galati. Insa administratia institutiei nu a tinut cont si s-a ales cu un proces.

Iulia Girgau, de 33 de ani, a contestat in instanta decizia administratiei de a fi concediata. i"Am fost angajata in 1997 in cadrul serviciului administrativ al AFDJ Galati si am terminat perioada de preaviz in 6 iunie 2005. In tot acest timp nu am avut probleme si nu am fost sanctionata. La inceput am fost portar. Mai tirziu am lucrat la registratura, la curierat, la centrala telefonica, am lucrat ca operator calculator si, in final, am trecut pe functia de referendi", ne-a declarat Iulia Girgau. Supararea fostei salariate provine din faptul ca, desi muncea extrem de mult si nu a fost agajata pe criterii politice, cineva a considerat ca trebuie sa plece. i"In urma cu trei sau patru ani, cind tot Mihai Ochialbescu era director, s-a inceput un program de restructurare. Si atunci am fost trecuta pe lista. Trebuie mentionat ca sefa de serviciu a fost schimbata din functie in perioada directorului Valerica Anghel. A fost repusa in functie de Ochialbescu. Este posibil ca acest lucru sa se fi intimplat pentru ca face parte din PD. Desi nu am probe, cred ca aceasta persoana a vrut sa se razbune pe cineva pentru faptul ca Anghel a schimbat-o din functia de sefai", a mai declarat Iulia Girgau.

Nu sint bani doar pentru unii

Girgau Iulia ne-a mai spus ca motivul pentru care a fost concediate nu este real. Desi conducerea sustine ca nu are bani pentru lefuri, in ultimul timp au fost angajati soferi, ingineri si alte categorii de personal considerate a fi absolut necesare. i"Ei au facut restructurarea pe motiv ca nu au bani pentru salarii, dar dupa plecarea mea au fost angajati mai multi soferi si ingineri. In plus, pe lista celor ce trebuia sa fie concediati erau 10 persoane. Insa au plecat doar patru. Pe acea lista erau trecute persoane angajate doar de citeva luni. Problema e ca eu lucrez la AFDJ de opt anii", a explicat fosta angajata a AFDJ.

Liderul sindicatului “Farul”, Stefan Frunza, a anuntat ca sindicatul va angaja un avocat care sa-i reprezinte in instanta pe toti cei care au fost concediati in mod abuziv de actuala conducerea a Administratiei Fuviale a Dunarii de Jos.

Explicatii

La rindul sau, directorul general, Mihai Ochialbescu, ne-a spus ca au fost concediate doar persoanelor de care unitatea nu mai are nevoie. In schimb, s-au facut incadrari pe posturile descoperite. i"Aveam nevoie de mai multi soferi, iar acea doamna nu este sofer. Eu angajez personalul de care am nevoie. Daca un alt salariat poate face si treaba doamnei Girgau, nu vad unde e problema. Totusi, trebuie retinut ca nu eu am propus sa fie data afara. Propunerea a venit din partea sefului direct, doamna Iacob. Pe care eu o apreciezi", ne-a declarat Ochialbescu. Directorul general ne-a mai spus si ca la venirea in functie i s-a cerut de la minister reducerea personalului de la 971 la 953 de salariati. In acest moment, dupa spusele lui Mihai Ochialbescu, AFDJ Galati are 929 de angajati.

Sedinta de CA cu scintei

Miercuri, in cadrul unei sedinte a CA, sindicalistii de la “Farul” au acuzat din nou conducerea ca nu urmareste interesele angajatilor. Liderul de la “Farul” considera ca mai-marii de la AFDJ nu fac decit sa-i acopere pe cei care au furat timp de mai multi ani din unitate. i"Noi ne-a dus la aceasta intilnire pentru a discuta despre situatia grea a salariatilor de la SCN Sulina. Sefii de acolo au savirsit mai multe abuzuri, dar nimeni nu vrea sa faca ceva impotriva lor. Desi nu ne-au chemat prea des la sedintele de CA, miercuri nu s-au aratat prea dornici sa vorbeasca cu noi. Noi vom trimite adrese la ministrul Transportului, la Parlament si la PNA. Poate ca cineva se va hotari sa ne ajutei", ne-a declarat Cosmin Apostol, vicepresedinte al sindicatului “Farul”.

In replica, Ochialbescu ne-a spus ca CA nu este un organ de ancheta. i"Acuzatiile sint foarte grave. In acest sens doar institutiile abilitate se pot pronuntai", a explicat directorul general.