Pretul terenurilor pentru constructii s-a triplat in ultimii trei ani, ceea ce ar putea duce la un blocaj pe piata imobiliara prin reducerea rentabilitatii investitiilor, se arata intr-un raport al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA.
Specialistii SGA sustin ca pretul terenului pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar nu ar trebui sa depaseasca 15% din valoarea totala a investitiei, iar numai in cazul unui proiect complex procentul ar putea urca spre 25-30%. Raportul mai arata ca in perioada urmatoare pretul terenurilor va urma un trend ascendent, pana in momentul in care va avea loc un blocaj pe piata, asemanator celui de pe segmentul rezidential.
In opinia analistilor imobiliari SGA, apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana a fost un motiv serios pentru vanzatorii de pe toate segmentele pietei imobiliare sa majoreze preturile, pe motiv ca vor avea clienti straini cu bani multi. SGA considera ca acesti investitori nu vor veni in Romania sa cumpere apartamente in blocuri ceausiste, ci mai degraba se vor orienta catre terenuri.