Un sondaj realizat de firma Neogen arata ca peste 70% dintre romani nu iau in considerare programele de pensii private, in timp ce 56% spun ca sunt prea tineri pentru a se gandi la acest lucru.
Asta, in ciuda faptului ca autoritatile incearca sa convinga cetatenii de beneficiile oferite de pensiile private.
Astfel, 72% dintre repondenti au declarat ca nu contribuie financiar la nici un program de pensii private, iar 16% se bazeaza pe ajutorul statului.
Doar 18% dintre participantii la sondaj au precizat ca sunt inscrisi intr-un astfel de program de cativa ani, iar 10% abia au inceput sa contribuie financiar.
Aproape un sfert dintre manageri sunt inscrisi intr-un program de pensie privata, in timp ce 20% dintre someri depind de ajutorul oferit de stat. Dintre persoanele cu venituri intre 150 si 300 de euro, 13% contribuie de putin timp la acest tip de programe, ponderea crescand la 30% in cazul celor cu venituri de 500-1.000 de euro.
Repondentii care au salarii de 300-500 de euro au declarat in procent cel mai mare - 21% - ca se bazeaza pe ajutorul statului.
Analizat in functie de localitati, sondajul arata ca 19% dintre persoanele care locuiesc in Constanta si 20% dintre cele din Ploiesti considera ca statul va avea grija de ele la varsta pensionarii.
La polul opus se afla clujenii si brasovenii, care contribuie la astfel de programe de cativa ani, in proportie de 25%, respectiv 28%. (D.E.)