Romania Libera informeaza: Recorduri pentru piata romaneasca de arta.
Licitatia Vechi Maestri ai Picturii Romanesti si Licitatia de Arta Decorativa si Design afirma interesul investitional tot mai pronuntat, in contextul unei piete de arta aflata in plin proces de evolutie. Evenimentul marcheaza trei recorduri pe piata de arta din Romania: un nou record stabilit pentru opera lui Andreescu, cel mai scump cm2 de arta din Romania si lotul cel mai intens licitat.
Licitatia Vechi Maestri ai Picturii Romanesti a fost o editie concentrata in opere de calibru, prima licitatie de arta care a adus in acelasi eveniment lucrari realizate de cei trei corifei ai artei romanesti de tezaur - Grigorescu, Andreescu si Luchian.
Primul moment important al licitatiei a fost adjudecarea picturii "Vatra la Rucar" de Nicolae Grigorescu pentru 95.000 €, lot evaluat conservator la o valoare cuprinsa intre 50.000 si 80.000 €.
Opera, datata 1902, apartine fazei tarzii a creatiei maestrului si este emblematica pentru sinteza si simbolistica pe care le dobandeste stilul de maturitate al lui Grigorescu.
Urmatoarea vanzare consistenta a serii a fost pictura "Tarancuta" de Stefan Luchian, opera ce provine din colectia primului monografist al artistului, Virgil Cioflec. Lucrarea s-a vandut la suma de 75.000 €, depasind cu mult estimarea intre 20.000 si 40.000 €, dupa cinci minute in care nu mai putin de sapte participanti s-au intrecut in oferte.
Vanzarea a inregistrat astfel recordul pentru cea mai indelung licitata opera de arta din Romania, cu 45 de pasi de licitatie, fiind urmata, cu 39 de pasi, de opera "Interior oriental" de Alexandru Satmary, adjudecata in cadrul Licitatiei de Orientalism din iulie 2010 si cu 34 de pasi, de pictura "Pastorita" de Nicolae Grigorescu, care a devenit, in Licitatia de Iarna 2010, cea mai scumpa opera de arta din Romania.
Vedeta licitatiei a fost insa opera "Ulcica cu flori de camp" de Ioan Andreescu, una dintre cele mai importante lucrari ale etapei sale buzoiene, cu provenienta ilustra si mentionata in majoritatea scrierilor despre creatia artistului. Estimarea, cuprinsa intre 125.000 si 175.000 € a avut in considerare raritatea operelor lui Andreescu, cauzata de incetarea sa prematura din viata, precum si valoarea artistica esentiala a operei sale in contextul picturii romanesti, asa cum a fost aceasta unanim apreciata de istoricii artei. Pictura a fost adjudecata pentru suma de 135.000 €, in aplauzele salii, de un investitor roman care a participat prin telefon, castigand la prima oferta in fata celorlalti trei participanti.
Vanzarea constituie un record de autor pentru opera lui Andreescu si urca pe cea de-a noua pozitie in clasamentul celor mai importante opere de arta vandute pe piata romaneasca de arta.
Totodata, vanzarea aduce si un record al raportului dintre valoare si dimensiune, opera "Ulcica cu flori de camp" (20x25 cm) aducand cel mai mare pret pe cm2 de arta din Romania: 270 €.
Si alte loturi adjudecate au stabilit recorduri de autor, unele dintre ele remarcandu-se pentru depasirea de mai multe ori a valorii estimative, in urma unor concursuri intensive de oferte. Pretul a urcat cel mai mult pentru pictura "Povestea de seara" de Dimitrie Serafim, o scena de interior ce inspira cadrul tandru al copilariei, estimata intre 1.000 si 2.000 €. In urma concursului a sapte participanti, lucrarea a fost vanduta pentru 9.500 €, stabilind un record pentru opera artistului. Si "Fratii" lui Sava Hentia s-au bucurat de un numar mare de oferte, care au adus pretul la 9.000 €, stabilind un record de autor.
"Prima licitatie Artmark care a grupat opere reprezentative ale vechilor maestri ai picturii romanesti a starnit interesul pe care il asteptam de la publicul licitatiilor de arta. In mai bine de doi ani de eforturi profesioniste pentru dezvoltarea pietei de arta, iata ca putem distinge rezultate in specializarea preferintelor cumparatorilor. Acestia au aratat incredere in sensul ascendent al cotatiilor de piata ale artistilor de patrimoniu si au sustinut o noua etapa de dezvoltare a pietei, prin ofertele lor insufletite, pentru majoritatea loturilor Licitatiei Vechi Maestri," a afirmat Manuela Plapcianu, CEO al Casei de Licitatii Artmark, la sfarsitul evenimentului.

Licitatia Vechi Maestri ai Picturii Romanesti

• Totalul vanzarilor: 392.650 €
• Rata de adjudecare: 89% din numarul loturilor
• Numarul de loturi oferite: 27*
• Loturi adjudecate: 24
• Cele mai ridicate valori atinse:
- Ioan Andreescu, "Ulcica cu flori de camp", 135.000 €
- Nicolae Grigorescu, "Vatra la Rucar", 95.000 €
- Stefan Luchian, "Tarancuta", 75.000 €
• Cele mai semnificative recorduri de autor:
- Ioan Andreescu, "Ulcica cu flori de camp", 135.000 €
- Hans Eder, "Modele in atelier", 35.000 €
- Nicolae Gropeanu, "Balonase", 3.000 €
- Sava Hentia, "Fratii", 9.000 €
- Gheorghe Schiller, "Vedere spre Manastirea Neamt", 3.750 €
- Dimitrie Serafim, "Povestea de seara", 9.500 €