Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest a lansat, la sfarsitul saptamanii trecute, la nivel regional, licitatia deschisa pentru "Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu", schema de granturi, Investitii publice in sectoarele de mediu 2005, care va fi implementata in cadrul programului PHARE 2005 - Coeziune Economica si Sociala (CES).
Suma globala indicativa disponibila pentru Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) este de 3,334 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro din fonduri PHARE si 834 de mii de euro de la bugetul de stat. Obiectivul principal al schemei lansate este de a sprijini beneficiarii la indeplinirea standardelor europene si nationale de protectie a mediului. Asistenta financiara nerambursabila este oferita pentru a asigura sprijinirea dezvoltarii activitatilor de investitie in Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) de catre autoritatile publice cu responsabilitati in urmatoarele sectoare de mediu prioritare: gestionarea deseurilor; gospodarirea apelor si a apelor uzate.
Potentialii beneficiari sunt autoritatile publice din localitatile cu pana la 50.000 locuitori. Propunerile acestora de proiecte trebuie sa aiba in vedere obiectivele autoritatilor regionale si locale definite in strategiile de mediu si in documentele programatice pentru mediu, in special Planurile regionale si nationale de actiune pentru mediu, precum si "Strategia nationala pentru gestionarea deseurilor (SNMP), Planurile de gestionarea deseurilor - regionale si locale (PMDR, PMDL), Strategia nationala de mediu si Planurile regionale de implementare pentru apa menajera si apa potabila".
Sprijinul financiar pentru proiecte se va incadra intre 300.000 si 1.000.000 de euro pe proiect. Ghidul Solicitantului este disponibil la sediul si pe pagina de internet a ADR Nord-Vest www.nord-vest.ro, dar si pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, www.mdlpl.ro, si pe cel al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, www.infoeuropa.ro. Termenul-limita de depunere a propunerilor de proiecte este 15 august 2007, ora 16:00 ora locala; proiectele se vor depune la sediul ADR Nord-Vest, str. Sextil Puscariu, nr. 2, Cluj-Napoca.
Directorul general ADR Nord-Vest, Claudiu Cosier, ne-a declarat ca ADR Nord-Vest va organiza sesiuni de informare in fiecare judet al regiunii azi, reprezentantii agentiei aflandu-se in Oradea unde vor sustine o prezentare incepand, cu ora 10:30, la Consiliul Judetean Bihor.